Algemeen

Zorghuis NoaLies opent vestiging in oude pand huisarts Van der Burgh

(Door Jenny ter Maat)

RIJSSEN – Het pand van oud-huisarts Van der Burgh heeft sinds kort een andere invulling gekregen. Het wordt een vestiging van Zorghuis NoaLies, waar zes mensen met een beperking, in huiselijk sfeer worden opgevangen. Zaterdag 23 april is er open huis.

Initiatiefnemer en eigenaar van NoaLies is Erik Zwoferink, geboren en getogen in Rijssen. Zijn ouders startten Jenny’s Cafetaria, aan de Roelf Bosmastraat. Hij ging vrijwillig het leger in, kwam na zijn diensttijd terug in Rijssen en werkte later onder andere bijna een kwart eeuw bij Nijverdal Ten Cate, eerst aan de machine, later als hoofd inkoop waarbij wereldwijd diverse benodigdheden ingekocht werden om de te kunnen produceren. In het gezin werd in 1999 dochter Noa geboren met het syndroom van Down. Vier jaar na de geboorte van Noa overleed zijn eerste vrouw. Het raakt hem nog steeds. “Ik heb haar beloofd dat ik de beste plek voor Noa zou zoeken”, vertelt hij.
“Onze Noa ging naar de opvang, maar was daar niet op haar plaats. Ze was ongelukkig.”
Nadrukkelijk: “Grote instellingen moeten er zijn. De meeste deelnemers hebben het daar gewoon goed. Maar een klein aantal, misschien maar vijf procent, functioneert daar niet. Dan heb je als ouder de keuze: of je schikt je in wat aangeboden wordt, of je pakt het zelf op.”

Zo’n negen jaar geleden gooide hij het roer helemaal om. Zijn werk bevredigde hem niet meer, hij was op zoek naar iets anders. “Een goede vriend vroeg me wat ik dan wel wilde. Daar heb ik maanden over nagedacht en ik kwam altijd uit bij de zorg.”
In 2013 vertrok hij bij Nijverdal Ten Cate, in 2014 startte hij met Noalies. Zijn vrouw Stefanie kwam vijf jaar geleden het team versterken en is verantwoordelijk voor de drie vestigingen van Zorghuis NoaLies. De naam is een combinatie van de namen van twee dochters.
NoaLies opende in Holten inmiddels twee vestigingen voor dagbeleving en in Steenderen een. Deze maand gaat ook een vestiging open in Rijssen. Dit wordt een woonvoorziening. “Het gaat om kleinschalig wonen. Hier in Rijssen is er plek voor zes bewoners. Het gaat ons vooral om de huiselijkheid.” Op de zes bewoners zijn doorgaans twee gekwalificeerde zorgmedewerkers aanwezig.

Zwoferink liep al een poosje te zoeken naar een zorglocatie in Rijssen en werd getipt over het huis van voormalige huisarts Van der Burgh, dat te koop stond op de hoek van de Enterstraat en de Schoolstraat. De koop was binnen een week beklonken. “Van der Burgh moest er een goed gevoel bij hebben, had hij de makelaar verteld. We hebben het huis natuurlijk wel betaald, maar het werd ons ook gegund. De prijs werd niet opgedreven.” Zwoferink is nog verbaasd over de snelheid waarmee dat allemaal in zijn werk ging. Als dank krijgt de locatie de naam van Koos van der Burgh. “Een warm bad”, noemt Zwoferink de positieve benadering van gemeente en buren in Rijssen. “We willen zeker met de buren in contact blijven. Zij zijn zaterdag 23 april alvast welkom van 13.00 tot 14.00 uur, om kennis te maken en het pand te bekijken.”

Zorghuis NoaLies heeft de christelijk grondslag als norm. “Maar iedereen is welkom, het is aan de ouders om te beslissen. We kijken niet zozeer naar leeftijd, in een gezin heb je ook leeftijdsverschillen. Belangrijkste is dat de bewoners van dit huis bij elkaar passen.” Het onafhankelijke bureau Stichting Cliëntondersteuning Twente (Scot) is zaterdag aanwezig voor het beantwoorden van vragen over indicaties et cetera.
Belangstellenden kunnen tussen 14.00 en 17.00 uur een kijkje nemen. Het huis beschikt over zes ruime kamers. “Alle andere ruimtes zijn gemeenschappelijk, zoals dat ook bij een gezin is.”

Wat Zwoferink betreft is de cirkel rond. “Noa werd aan de Enterstraat geboren, en gaat er straks ook wonen.” Zelf bemoeit hij zich niet met wie er in het huis komt te wonen, niet met de sollicitaties (er is zorgpersoneel nodig), en niet met het beleid. “Daar zijn deskundige en onafhankelijke mensen voor. Ik kijk als ouder naar mijn dochter, het beleid en hoe zij zich hier straks voelt.” Zwoferink kijkt met warmte naar NoaLies. “Zonder mijn eerste team en mijn vrouw Stefanie was dit overigens niet gelukt. Dat wij dit zorghuis in Rijssen kunnen openen, geeft echt veel voldoening.”