Algemeen

Zing Je Fit: Zang is goed voor je hele lijf

OLDENZAAL - Zing Je Fit is een startup van Oldenzaalse Anke Engelbertink. Ze heeft veel ervaring en kennis opgebouwd van het zingen. Ze ziet zingen onlosmakelijk verbonden met lichamelijk èn geestelijk welzijn. Anke: “Zang raakt mind, body and soul”.

Anke Engelbertink van Zing je fit

Anke Engelbertink wist al op haar veertiende dat ze meer met zingen wilde gaan doen. Anke: “Mijn tante, Annet Engelbertink, heeft me toen als het ware ontdekt en op het spoor gezet om mijn talent verder te ontwikkelen.” Sindsdien heeft Anke in een veelheid van bands opgetreden. Anke: “Ik heb klassiek, pop, country, blues, rock and roll en americana gezongen. Voor mij als uitvoerend artiest is mijn Band Rough Notes nu het belangrijkst, ook al konden we door covid het afgelopen jaar helaas niets doen.
In  juni vorig jaar, tussen de twee lockdowns in, heeft Anke Zing Je Fit opgericht. Vanuit haar woning geeft ze zangles en doet ze aan coaching. Als er in de coronavoorschriften weer ruimte komt wil ze graag ook workshops en groepsprogramma’s gaan draaien. Anke: “Dat is veel maatwerk. We moeten alleen nog even wachten: ik mag nu enkel één-op-één lessen aanbieden en dat dan aan maximaal twee mensen per dag.”
Ook al zijn de mogelijkheden door covid nu beperkt, Anke weet zeker dat ze de goede weg in is geslagen. Anke: “Ik heb dertien jaar in de jeugdzorg gewerkt. Ik weet dus ook aardig wat mensen in hun leven parten kan spelen. Ik zag dat als je iets kunt delen op muzikaal gebied, dat tot een waardevolle klik kan leiden. Ik kon alleen mijn ei niet kwijt in de nieuwe opzet van de jeugdzorg. Er is veel versnippering, bureaucratie en gedoe om potjes geld. Niet goed voor de cliënt, maar ook niet voor mij als hulpverlener. Mijn passie is zingen en mensen helpen en daar sluit Zing Je Fit nu perfect op aan!”
Zang met een link naar coaching therapie, dus. Anke: “Zang is een hele goede uitlaatklep en is belangrijk voor je zelfvertrouwen en ontwikkeling. Ik heb gemerkt dat mensen mentaal sterker kunnen worden door te zingen. Voor de één is dat meer zelfverzekerdheid en durf, voor de ander bijvoorbeeld het kunnen loslaten van iets wat belastend of beperkend is.”
Qua opleiding heeft Anke alles in huis wat nodig is. Ze volgde theaterlessen bij het Kinder- en jeugdtheater van Theo Degen, klassieke zanglessen bij Margareth Beunders en pop en musical zanglessen bij o.a. Elke Rouwmaat en Jasmin Hageman. In 2019 besloot zij zich om te scholen tot zangcoach en volgde zij de Basiscursus CVT (Complete Vocal Technique), de Lax Vox training voor zangers (bubbelmethode) en ze is de jaaropleiding Vocal Education van het Vocaal Instituut Nederland gestart.
Anke: “Je moet wel goed weten wat je doet. Je moet zuinig zijn op de stem en als je het vak als docent niet goed kent, kun je zelfs schade aanrichten.”
Als de covid beperkingen zijn opgeheven wil Anke graag een aparte studio inrichten. Anke: “Ik droom van een ruimte aan de rand van Oldenzaal, met ruimte, natuur, rust en veel licht. Dan kan ik nog meer healingtechnieken in mijn lessen brengen. Mindfulness en yoga bijvoorbeeld.”
Op haar site www.zingjefit.nl is meer informatie te vinden.