Algemeen

Beautiful Ballooning start op De Koepel in Wierden

Zieke kinderen vergeten even hun zorgen tijdens ballonvaart

WIERDEN – Hoe kun je er voor zorgen dat kinderen, die structureel wekelijks en soms zelfs dagelijks uren in een ziekenhuis of revalidatiecentrum verblijven, voor even hun dagelijkse beslommeringen vergeten. Stichting Beautiful Ballooning slaagt daar in door ballonvaarten en rondvluchten aan te bieden aan kinderen en jongeren tot achttien jaar, die ernstig ziek zijn of te kampen hebben met een chronische ziekte. Op de langste avond van het jaar, vrijdag 21 juni, vertrokken drie heteluchtballonnen vanaf Golfclub De Koepel aan de Rijssensestraat in Wierden. Acht deelnemers – met elk hun eigen (chronische) klachten of ziekten – mochten samen met een ouder, vriend of vriendin het luchtruim boven Twente verkennen om later die avond in Hengevelde weer veilig te landen.

 

Beautiful Ballooning is in 2003 mede opgericht door Gerard Bertelink, thans voorzitter van de stichting. In Hengelo werd een eerste grote happening georganiseerd en sindsdien hebben honderden kinderen een ballonvaart aangeboden gekregen. “Ik had toentertijd niet verwacht dat het zo'n doorslaand succes zou worden. In 2008 hebben we zelfs een eigen ballon aangeschaft, ondergebracht in de stichting Onze Ballon. Daarnaast heeft onder meer Asito, onze grote sponsor, ook een ballon bekostigd. Het is een dure hobby, maar je krijgt er enorm veel waardering voor terug! We zijn dan ook blij met elke vorm van financiële steun. Daarmee kunnen we voor deze kinderen veel betekenen. We bieden de vaart gratis aan hen aan en er mag per deelnemer een begeleider mee.”

 

De deelnemers komen uit heel Twente, van Haaksbergen tot Enschede en van Twenterand tot Wierden. Allemaal hebben ze één ding gemeen: hun (chronische) ziekte, waarvoor ze ook regelmatig (lang) in het ziekenhuis van Almelo, Hengelo of Enschede moeten verblijven of in revalidatiecentrum Het Roessingh in Enschede. De pedagogisch medewerkers van deze locaties zorgen er voor dat de kinderen en jongeren mee kunnen met een vaart, zoals Marlou Broeze uit Wierden. De zeventienjarige kampt onder meer met chronische darmklachten en moet daarvoor regelmatig lang in het ziekenhuis verblijven. Ze vindt de ballooning een mooi initiatief en hoefde niet lang na te denken voor deelname. “Ik zei meteen  'ja!' toen ik gevraagd werd”, vertelt ze lachend. Haar gezicht verklapt dat ze enorm veel zin heeft in de vaart. Het is ook een mooi cadeau na een jaar ploegen voor het VWO-examen op het Pius X College in Almelo. Marlou heeft haar schoolvriendin Demi Vos gevraagd om mee te gaan en ook zij twijfelde geen moment.

 

Tot in de hemel

Op het terrein van de golfclub in Wierden werden deze keer drie ballonnen opgewarmd voor een vaart in de windrichting van Haaksbergen. De piloten van dienst waren Emiel Achterberg, Marjolein Eerland en Jeep Jonker; ze hebben ervaring met doelgroep en vertoeven regelmatig boven Twente om de deelnemers een fantastisch moment te bieden. “Het is altijd weer een feestje”, vertellen Emiel en Marjolein. “De kinderen vinden het ook totaal niet eng om in de mand te stappen en op een paar honderd meter hoogte in de lucht te hangen. Ze vinden het juist enger als er iemand in een witte jas en een spuit op ze af komen. Bovendien, het geeft zo ontzettend veel voldoening om dit te mogen doen. Je krijgt er heel veel waardering voor terug. We hebben al eens meegemaakt dat een meisje door de artsen al was opgegeven, ze had nog hooguit een week te leven. Tijdens de vlucht genoot ze met volle teugen en leefde helemaal weer op. Die ene week zijn dan ook meerdere weken geworden! Een andere keer vroeg een deelnemer of we wat hoger konden varen. Ze wilde namelijk weten hoe de hemel er uit zou zien. Ze vond de de ballonvaart zó mooi, dat ze het niet meer erg vond om dood te gaan. De laatste weken van haar leven was ze dan ook ontzettend positief en blij. Dat wij daar dan voor kunnen zorgen... prachtig!”

 

Het was niet de eerste keer dat Beautiful Ballooning vanaf de golfbaan mocht vertrekken. “We zoeken altijd locaties waar veel ruimte is, maar waar ook enkele voorzieningen voor de deelnemers zijn. Zodat ze nog even naar de wc kunnen gaan, maar waar we ook samen even wat kunnen drinken”, vertelt Gerard Berterlink. “Dit is een prachtig terrein, hier in Wierden!” Hans Bakker van Golfclub De Koepel staat achter het initiatief van Beautiful Ballooning. “Vorig jaar – tijdens het jubileum van de golfclub – hebben we de vaart voor deze doolgroep volledig gesponsord, dit jaar stellen we de ruimte beschikbaar en de ontvangst met wat te drinken. Dat wordt bekostigd door onze spelers van Old Grand Dad. Dit is een landelijke organisatie waarin grootvaders via de golfsport geld doneren aan goede doelen, zoals Beautiful Ballooning.”

 

Dankzij dit soort donaties is het voor Stichting Onze Ballon en Stichting Beautiful Ballooning mogelijk om deze avondvullende momenten aan te bieden aan de kinderen en jongeren die het verdienen. Meer informatie over de stichting is te vinden op onzeballon.nl. Daar staat ook meer informatie over hoe er gedoneerd kan worden. De belastingdienst heeft Beautiful Ballooning aangemerkt als goede doelen stichting (ANBI), waardoor het dus financieel aantrekkelijk is om geld te doneren.