Algemeen

Yuvat Westendorp introduceert ‘Trommel zonder Rommel’ op OBS de Linde op de Thij

OLDENZAAL - Voor veel leerlingen van OBS de Linde, locatie de Thij, is 5 september 2022 een dag om nooit te vergeten. Niemand minder dan Yuvat Westendorp, bekend danser en acteur, kwam ’s ochtends het schoolplein opgelopen. Als ambassadeur van JOGG vertelde hij in het kader van ‘Trommel zonder Rommel’ over gezonde voeding en een gezonde leefstijl. Een dansje kon daarbij natuurlijk niet ontbreken en zelfs de aanwezige wortel en tomaat swingden gezellig mee.

Ook de wethouders Murat Yildirim en Maaike Rödel waren aanwezig. “Waarom staan we hier?”, vraagt Murat aan de kinderen. “Om te dansen”, klinkt een luid antwoord van een kind. “Dat natuurlijk ook. Maar we zijn hier voor de aftrap van een hele leuke actie: Trommel zonder Rommel. Wat nemen jullie mee naar school in je trommel?” Eén van de kinderen roept dat het gezond eten meeneemt. “Ik hoop dat iedereen dat gaat doen”, antwoordt Murat daarop. “Sommige ouders proberen de trommel een beetje gezellig te maken door er iets lekkers in te doen. Maar je kan er ook een leuk briefje in doen met een lieve tekst als beloning.” Een meisje roept dat haar moeder dat al iedere dag doet.

Dan komt juf Wendy Brasz, de directrice van de Linde, naar voren en roept vijf kinderen bij haar. Zij krijgen van Maaike een tas met allemaal gezonde dingen uitgereikt, zoals (gedroogd) fruit, groente, en ongezouten noten. Alle leerlingen ontvangen vandaag zo’n rijk gevulde goodiebag. Nu het officiële gedeelte is afgerond, gaan de ouders weer naar huis. Tot grote vreugde van de kinderen blijft Yuvat nog even. Hij zal straks alle klassen langsgaan om vragen te beantwoorden en met de kinderen te kletsen of te dansen.

Stichting JOGG bouwt lokaal (in dit geval dus met de gemeente Oldenzaal), landelijk en internationaal aan een netwerk om de leefomgeving van kinderen en jongeren gezonder te maken. Al meer dan vijftig procent van de kinderen blijkt op dit moment overgewicht of zelfs obesitas te hebben.  Het doel van JOGG is om jongeren bewust te maken van het feit dat kleine veranderingen al een groot verschil kunnen maken. Yuvat weet deze boodschap heel goed over te brengen en doet dat met passie en plezier. Je merkt dat hij de kinderen bereikt en raakt wanneer hij de klassen langs gaat.

Vooral bij groep 8 is het feest. Yuvat blijkt namelijk geen Snapchat en zelfs geen WhatsApp te gebruiken, maar hij heeft wel een TikTok-account (waar hij ook zelden iets op plaatst). Samen met de klas doet hij een dans van Just Dance, dat hij misschien wel gaat posten. Het enthousiasme spat er tijdens de dans vanaf. Er worden armen in elkaar gehaakt, wild gedanst en op het eind springt er iemand bij Yuvat op zijn rug. Wat een feestje!

Hij geeft de kinderen ook mee dat ze moeten doen wat ze leuk vinden nu ze bijna naar de middelbare school gaan. “Ik denk dat je dan 200 % geeft. En je moet iets zoeken wat bij je karakter past. Wat vind ik nou echt leuk? Ik sta nooit op met het idee dat ik naar mijn werk moet. Op mijn 15de ben ik begonnen met dansen en toen ik 24 was ben ik dat af gaan bouwen. Toen ontdekte ik acteren, wat ik ook heel leuk vond. Tijdens het project Rommel in de Trommel hadden we het er al over dat het belangrijk is om gezond te eten, om te bewegen, goed te slapen en genoeg water te drinken. Maar ik denk dat ‘in het nú zijn’ heel goed een vijfde punt kan zijn. Probeer nú te genieten. En soms zal je dingen moeten doen die je misschien niet zo leuk vindt, maar je bent er toch. Dan kan je er maar beter het beste van maken.” 

Wil je graag meer over Trommel zonder Rommel lezen? Kijk dan op www.trommelzonderrommel.nl

Uw reactie