Algemeen

Xtra Gezinsbox maakt vakantie nog leuker

OVERDINKEL - De vakantie is net begonnen. Gaan we wel of gaan we niet weg? Blijven we in Nederland of gaan we naar het buitenland? Dat voor bijna iedereen vakantie 2020 er anders uit gaat zien dan normaal staat als een paal boven water. Zeker na deze coronaperiode die ook nog niet voorbij is, kan het soms lastig zijn voor gezinnen om telkens weer een andere vakantie-activiteit te bedenken.

Nelleke Dijkstra uit Overdinkel en Lotte Sieverink uit Gelselaar brachten onlangs de Xtra Gezinsbox op de markt. Een doos met een spelbord en een serie vragenkaartjes in vier categorieën. Praktisch en direct inzetbaar. A la ganzenbord wordt er met een dobbelsteen gegooid en de plek waarop men komt te staan, bepaalt de kleur van de kaart die voorgelezen wordt. Kom je op de categorie ‘aan tafel’ dan wachten je vragen als ‘voor wie zou je graag willen koken?’ of ‘bedenk een naam voor je eigen restaurant.’ De categorie ‘Goed Gevoel’ bevat vragen als ‘wat wil je je herinneren van afgelopen week?’ of ‘waar heb je vandaag om gelachen?’. Om van een ander te weten te komen wat hij of zij leuk vindt, zijn er vragen als ‘aan welk TV programma wil je meedoen?’ En de  Xtra ZIN categorie laat je nadenken met wie je een dagje zou willen ruilen of in welk jaartal je een kijkje zou willen nemen.

De creatieve en educatieve dames hebben voor gezinnen die niet zoveel zin hebben om te dobbelen ook een aantal extra kaarten toegevoegd waarin gevraagd wordt iets samen te doen als het samen schrijven van een verhaal of het naspelen van een mop. Voor de kinderen zijn er anti-verveelopdrachten als het versturen van een zelfgemaakte kaart. En ook volwassenen kunnen relaxen met opdrachten als het doorbladeren van fotoalbums of op schattenjacht gaan in kringloopwinkels. Het bedenken van de opdrachten, vormgeving en samenstellen van de box komen geheel uit eigen koker van de dames. Herald Hoevers van drukwerk PPS uit Overdinkel verzorgde het drukwerk en gaf tips bij de uitvoering

Nelleke is geboren en getogen Overdinkelse. Ze is verbonden als leerkracht bij een plusgroep van de ESV basisschool en groot voorstander van bewegend leren. Samen met drie anderen richtte ze EduXtra “thuis in onderwijs en opvoeding” in Overdinkel op.  Met haar achtergrond verzorgt ze daar onder andere sociale vaardigheidstrainingen die ze graag wilde combineren met muziek. Voor wat dat laatste aangaat, heeft ze in Lotte met haar muzikale achtergrond een goede partner gevonden. Lotte is eigenaar van Atelier Zin waarbij toegankelijkheid voor persoonlijke ontwikkeling centraal staat. Ze reikt daarbij handvatten aan zodat mensen met meer gemak en plezier door het leven kunnengaan. In het najaar is een sociale vaardigheidstraining voor kinderen gepland. “Deze is bedoeld voor  kinderen die meer voor zichzelf moeten opkomen of juist wat minder aanwezig moeten zijn,” vertelt Nelleke. Lotte vult aan: “Eigenlijk is het: hoe ga je op een goede manier met jezelf en elkaar om. Muziek wordt als middel ingezet. Ze ervaren bijvoorbeeld hoe het is om een koor te dirigeren waarbij de nadruk niet perse op de muziek ligt. Dit is echt hartstikke leuk om in te zetten.”

De Xtra Gezinsbox kan besteld worden per mail: nelleke@eduxtra.eu De kosten bedragen € 24,95. In de omgeving van Overdinkel en Losser wordt deze gratis thuisbezorgd. Voor verdere afstanden wordt een kleine vergoeding gevraagd voor de portokosten.