Algemeen

Wouter Witzel draag stichting Verjaardagsbox een warm hart toe

LOSSER - Ouders die hun kind ziekmelden van school als het jarig is, omdat er geen geld voor een traktatie is. Het komt vaker voor dan je denkt. Het greep Bert Veenstra en Miriam Verhoeven aan. In Oldenzaal bestaat sinds 2012 stichting Verjaardagsbox, een stichting die ervoor zorgt dat kinderen met hun verjaardag een doos krijgen met slingers, een traktatie en een kadootje. Eind 2017 werd er vanuit Losser contact gezocht om te bekijken of dit ook in de gemeente georganiseerd kon worden. Vier jaar later maakt Miriam samen met drie andere vrijwilligers wekelijks dozen klaar voor zo’n jaarlijks zo’n 200 kinderen in de gemeente Losser. Dat zijn kinderen in gezinnen die onder de armoedegrens leven. In totaal zijn zeven vrijwilligers actief voor de stichting. 

Er zijn twee varianten. Een doos voor kinderen tot en met 12 jaar en eentje voor kinderen van 13 tot 18 jaar. Beide vol met traktaties als chips, snoep, kaarsjes, ballonnen en slingers. In de ruimte die de Verjaardagsbox deelt met de Voedselbank en Kraambank Losser staan op een grote tafel de dozen klaar die de komende week worden uitgereikt. Op de schappen rondom staan kadootjes en andere spullen die ingepakt worden. Het zijn veelal spullen van lokale ondernemers uit Losser en omgeving. Miriam laat een tasje zien met een Sinterklaasje erop gedrukt. “We zijn nu bezig om tasjes te vullen voor Sinterklaas,” vertelt ze, “Ieder jaar proberen we wel iets te vinden wat bij het thema aansluit. 90 maken we er dit jaar voor kinderen tot 12 jaar. Er zitten pepernoten en ander Sinterklaassnoepgoed in en een kadobon van Top1toys van € 17,50. Daar kunnen de ouders dan een kadootje voor hun kind voor kopen.” Aan de box en inhoud is niet te zien dat het van de Verjaardagsbox afkomstig is. “Bewust niet,” legt Bert uit, “Mensen schamen zich er vaak voor. Het is dankbaar werk. Het komt vaak voor dat een moeder in tranen is als we een box overhandigen.”

Kinderen kunnen er niets aan doen

In hun zoektocht naar een lokaal goed doel, kwam vlinderklepfabrikant Wouter Witzel in contact met de Verjaardagsbox. Algemeen Directeur Peter Heijink tekende afgelopen vrijdag in het bijzijn van HR Manager Cathy Simons een sponsorcontract met de stichting. De komende drie jaren sponsort het bedrijf jaarlijks 30 boxen om kinderen die in Losser in armoede leven op hun verjaardag een fijne dag laten beleven. Heijink: “We vinden het belangrijk om te geven aan goede doelen en doen dat graag in Losser. De Verjaardagbox doet goed werk. Mijn eigen kinderen hebben het goed. Het grijpt je dan aan dat er kinderen zijn die hun verjaardag niet kunnen vieren om financiële redenen. Die kinderen kunnen er niets aan doen dat hun ouders niets hebben.” Wouter Witzel is al ruim 40 jaar gevestigd op het industrieterrein in Losser. Dit jaar bestaat het bedrijf 55 jaar. Ruim de helft van alle medewerkers woont in de gemeente Losser.