Algemeen

'Getekend' maakt depressie bespreekbaar

Wierdense auteur Jorien Beunkbrengt derde jongerenroman uit

WIERDEN – Er ligt een nieuw boek van de Wierdense Jorien Beunk in de schappen, inmiddels haar derde roman voor jongeren. Ruim zes jaar geleden stonden de eerste grote lijnen al op papier. Niet wetende dat door alle gebeurtenissen de lijnen samen vielen en zich uiteindelijk zouden vormen tot dit verhaal met als titel 'Getekend'. Sinds 16 oktober is het verkrijgbaar.

In het dagelijks leven is Jorien jeugdwerker en freelance schrijver. Al vanaf jonge leeftijd schrijft ze verhalen over wat haar hart raakt. Daarmee wil ze anderen graag inspireren. Haar nieuwste werk 'Getekend' is haar derde jongerenroman, als vervolg op 'Opnieuw beginnen' en 'Onvoltooid verleden'. Het boek kan echter ook goed separaat gelezen worden en behalve door jongeren ook door volwassenen.

Depressie
Het boek vertelt het verhaal over de geadopteerde Dorien. “Het is een verhaal geworden over vriendschap, automutilatie, rouw en het vinden van je identiteit”, vertelt Jorien desgevraagd. Dorien bevindt zich in een moeilijke periode in haar leven. “We kennen het allemaal wel: de overgang van de basisschool naar de middelbare school. We kennen ook allemaal de onzekerheid en spanning die daarbij komt kijken. Naast deze overgang kampt ze ook nog eens met een depressie en dat maakt het allemaal zoveel lastiger voor haar. Ze ontdekt een manier waarmee ze haar pijn lijkt te verzachten.”

In het boek wordt het leven van Dorien beschreven, maar het is een verhaal van veel meer mensen. Of je nu jong bent of al wat ouder, iedereen kan met depressie in aanraking komen. Je hoeft alleen maar naar de cijfers te kijken: elke week overlijdt in Nederland een jongere aan zelfdoding”, vertelt Jorien. Volgens haar wordt het probleem van automutilatie en suïcidale gedachten nog te vaak onderschat. “Het is voor velen erg moeilijk om over deze gedachten en gevoelens te praten, omdat er nog een taboe op ligt. Mede daarom wilde ik dit boek schrijven, omdat het tijd is dat er aandacht voor komt.”

Actie
Misschien zit er tussen de lezers één tiener die dit boek leest en besluit actie te ondernemen. Eentje die eindelijk aan zijn of haar klasgenoot durft te vragen wat die krassen op de arm zijn. Een tiener die op zijn of haar klasgenoot durft af te stappen en te vragen waarom hij of zij altijd lange mouwen draagt. “Of een jongerenwerker of docent leest dit boek en raapt de moed bij elkaar om het gesprek aan te gaan. Als is er maar één iemand is die een verschil kan maken in het leven van die tiener, dan is dat het waard”, benadrukt de Wierdense schrijfster. Met dit verhaal wil Jorien laten horen dat je leven ertoe doet. “Je bent geschapen en bedacht door de hemelse Vader. Wat anderen ook over je zeggen of gezegd hebben. Hij houdt van je, gewoon zoals je bent. Je leven is waardevol!”

Getekend
De geadopteerde Dorien vindt het maar niks dat ze na de zomervakantie naar de brugklas mag. Gelukkig maakt ze de eerste dag al kennis met Daniël. Ze durft hem zelfs over haar droom te vertellen. Een droom die haar heel erg bang en onzeker maakt. Want wie is zij eigenlijk? Als het op school steeds slechter met haar gaat, vindt ze een manier om met haar angst en verdriet om te gaan. Op een dag gaat het echt mis en moet ze worden opgenomen in een kliniek. Daar breekt voor haar de tijd aan om antwoorden te zoeken op die ene belangrijke vraag: wie ben ik?

Benieuwd naar het hele verhaal? Het boek van 180 pagina's is onder andere te koop voor  20,50 euro via de webshop van uitgeverij Boekscout of bij boekhandel Reterink aan de Stationsstraat in Wierden.