Algemeen

Wierdenaar als luchtverdediger drie maand op missie in Slowakije

WIERDEN/SLIAC – Vanaf het voorjaar zijn militairen uit het Limburgse Vredepeel samen met Duitse collega’s op missie in Slowakije. Ze voeren daar een luchtverdedigingsmissie uit op een vliegveld in de omgeving van het Slowaakse Sliac. Het Nederlandse Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) heeft daar één Patriot-vuureenheid ingezet, die beschikt over de meest geavanceerde raketten van de Nederlandse krijgsmacht. Zo’n vuureenheid bestaat uit meerdere lanceerinstallaties, een vuurleidingscentrale, een radar en ondersteunende capaciteiten.

Hoewel er niet vanuit wordt gegaan, zóu het kunnen dat Russische luchtwapens een bedreiging vormen voor het NAVO-grondgebied. In dat geval komt het Patriot-wapensysteem in actie. De missie is verdedigend van aard en dient als afschrikkend middel tegen dreigende acties uit Rusland. Daarnaast is het bedoeld om de verdediging van grondgebied van NAVO-partners in Oost-Europa verder te versterken.

Fire Unit

Luitenant Wilfried uit Wierden is plaatsvervangend commandant van deze vuureenheid, door de militairen zelf ook wel 'Fire Unit' genoemd. Sinds juli is hij in het inzetgebied en heeft samen met zijn team de eerste lichting luchtverdedigers daar afgelost. “Bij afwezigheid van onze commandant hou ik mijn als plaatsvervanger bezig met de inzetbaarheid van ons personeel en het materieel. Ik ben het aanspreekpunt voor de naast hogere eenheid en het logistieke element. Ik houd ons personeel op de hoogte door het geven van dagelijkse briefings. Verder komen er elke dag wel onverwachte zaken naar boven waar je mee te dealen hebt. Kort samengevat ben ik verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de Fire Unit.”

Breken

Voor een periode van ongeveer drie maanden laat de 43-jarige Luchtmachter zijn gezin en familie in Wierden achter. “Dat blijft voor mij het lastigst; het moment dat je op de dag van vertrek de autodeur dicht slaat. Dan breek je altijd wel echt even goed”, aldus Wilfried. Gelukkig zijn de mogelijkheden om contact te hebben met thuis prima en op regelmatige basis wordt er door middel van internet- of videobellen met het thuisfront gesproken. “Al blijft post ontvangen tijdens een missie ook iets bijzonders hebben.”

Hecht

Sinds kort is Luitenant Wilfried weer werkzaam bij de Patriot-eenheid die nu is uitgezonden naar Slowakije. “Oorspronkelijk kom ik al uit de Patriot wereld, maar heb ik een uitstap gemaakt buiten het vakgebied. Toen ik weer terugkwam ben ik doorgestroomd als officier. Na het afronden van de militaire academie kon ik samen met de commandant van de Fire Unit gelijk dit avontuur aan gaan. Een deel van collega's kende ik nog niet zo goed en het was soms lastig om op een rijdende bus te springen. Na een dikke maand is dat gevoel zeker verdwenen. We hebben een eenheid met een relatief jong team, maar zij zijn enorm gemotiveerd, professioneel en hecht samen. Met een goede dosis (zwarte) humor, relativerend vermogen en kameraadschap pakken we alles op wat ons voor de voeten gegooid wordt.”

Batman

Het 802 Squadron is de moedereenheid van de uitgezonden Fire Unit. Met een vleermuis in het squadronlogo was een 'callsign' voor de eenheid snel gevonden: Batman. Er worden verschillende diensten gedraaid door de militairen van Fire Unit 'Batman' onder Duits commando. “De gereedheidstatus van de Fire Unit is afhankelijk van de opdracht die onze naast hogere eenheid ons geeft en kan per dag verschillen. Dit biedt dus ruimte voor onderhoudswerkzaamheden en tijd om af en toe personeel even een stapje terug te kunnen laten doen. Hierbij kan gedacht worden aan sportactiviteiten en andere activiteiten in de directe omgeving van de basis.”

“En hoe gek het ook klinkt, ondanks dat we altijd alert zijn, wij als eenheid hebben juist als doel om geen raketten af te vuren. Dit betekent dat onze afschrikking gewerkt heeft en er geen verdere escalatie van het huidige conflict richting NAVO-grondgebied heeft plaatsgevonden.”