Algemeen

Wethouder Hilde Berning maakt nader kennis met nieuwe collega’s

TUBBERGEN - Met de ontmanteling van Soweco, heeft de gemeente Tubbergen er een heleboel nieuwe collega’s bijgekregen. Sinds 1 januari hebben namelijk alle Wsw-medewerkers van Soweco die in Tubbergen wonen een contract gekregen bij de gemeente. Eerder draaide wethouder Hilde Berning al een dag mee met medewerkers van de groenploeg uit Tubbergen. Vrijdag bezocht ze de Tubbergse medewerkers die in het Sowecogebouw in Almelo werken om nader kennis te maken. 

In het gebouwencomplex aan de Plesmanweg wordt, verspreid over verschillende werkplaatsen, allerhande productiewerk verricht. Van het in elkaar solderen van verlichtingsarmaturen tot het maken van lederen ceintuurs voor bekende modemerken, voor elke medewerker is er passende arbeid. Gerard Schoneveld werkt al ruim 35 jaar met veel plezier als teamleider bij Soweco. “De mensen die hier werken zijn heel verschillend. Het is een uitdaging om voor iedereen een werksituatie te creëren die aansluit bij hun niveau en waaruit ze voldoening halen en plezier beleven”, vertelt hij. “Ze hebben allemaal hun eigen verhaal en zijn daar in de meeste gevallen heel open over. Ik vind dat heel mooi, je bouwt echt een band op met je medewerkers.”

De wethouder werd kriskras door de organisatie begeleid en stelde zich persoonlijk voor aan alle 25 medewerkers die woonachtig zijn in de gemeente Tubbergen. Het was een feest der herkenning, want veel van hen kennen de wethouder van gezicht en weten ‘van wie zij er één is’. Dus naast enthousiaste verhalen over het werk, werden ook persoonlijke nieuwtjes uitgewisseld. “Mooi om nu persoonlijk kennis te kunnen maken, want deze mensen zijn de reden waar we het allemaal voor doen”, vindt wethouder Berning. “Je merkt dat mensen echt plezier hebben in wat ze doen en er hangt een hele fijne ontspannen sfeer. We hebben in de afgelopen maanden veel over Soweco gesproken, gehoord en gelezen. Want hoewel het streven is om iedereen zo regulier mogelijk te laten werken, is dat niet voor iedereen haalbaar. Daarom is het ontzettend belangrijk dat er passende werkplekken voor deze mensen beschikbaar blijven.” De volgende stap in het proces is dat vaste stafmedewerkers binnenkort ook in dienst van de gemeente komen, zodat hun kennis en kunde behouden blijft. “Dan hebben we een stevige uitvoering van de sociale werkvoorziening staan, klaar voor de toekomst. Ik ben er trots op dat wij als gemeente hieraan een steentje mogen bijdragen en dat deze mensen sinds 1 januari ook een beetje onze collega’s zijn.”