Algemeen

Wethouder Bert Tijhof: 'Slachtoffers toeslagenaffaire kunnen zich tot januari 2024 melden'

RIJSSEN – Inwoners van Rijssen-Holten, die slachtoffer zijn geworden van de toeslagenaffaire, kunnen zich nog tot januari 2024 melden bij de gemeente voor hulp. “We willen niet dat iemand in Rijssen-Holten achterblijft”, zegt wethouder Bert Tijhof. “We willen dat alle slachtoffers van deze affaire hulp aangeboden krijgen.”

In ene gesprek met de pers lichtte de wethouder de stand van zaken, voor zover die de gemeente Rijssen-Holten betrekking had, toe. “In het laatste kwartaal van vorig jaar hadden we bericht gekregen dat er twaalf inwoners van deze gemeente te maken hadden met de toeslagenaffaire.” Namen had de gemeente echter niet. De gemeente deed een oproep, ook via sociale media, aan deze mensen om zich te melden, zodat de gemeente hulp kon bieden.

Gemeente wil hulp bieden
“Daar hebben we twee reacties op gehad, maar sinds kort weten we dat meer inwoners mogelijk slachtoffer zijn van de toeslagenaffaire. Het cijfer staat sinds vorige week op 25 mensen”, aldus Tijhof. “Als we de gegevens van deze mensen hebben nemen we contact met hen op om met hen te overleggen of ze een hulpvraag hebben. Als ze die hebben, proberen we hulp te bieden. Deze mensen krijgen vanuit het Rijk compensatie, maar die compensatie is nog niet overgemaakt. En deze mensen zitten, door de hele situatie, ook in andere problemen. Er zijn mensen die in de schuldsanering zitten en door deze affaire allerlei zaken niet goed hebben kunnen regelen. Als gemeente kunnen we hen daarbij een handje helpen, tot de volledige compensatie door het Rijk afgehandeld is.”

Kritiek op Rijk en belastingdienst
Burgemeester Arco Hofland vertelt dat er binnen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) stevige kritiek was, zowel op de belastingdienst als op het Rijk. “Beide instanties hielden de kaarten op de borst, onder het mom dat zij de namen van de slachtoffers niet door mochten geven. Daar is heel lang over gesteggeld. De laatste maand is er een doorbraak gekomen en werkt de belastingdienst mee met de VNG en geeft aan de gemeenten door wie ze op het oog hebben als slachtoffers. Vandaar dat we deze mensen nu ook wat makkelijker kunnen benaderen.”

Uw reactie