Algemeen

Werkgroep Berghuizen in Beweging stopt

OLDENZAAL – De werkgroep ‘Berghuizen in Beweging’ heeft besloten om het bijltje er bij neer te gooien. De leeftijd van de leden -vijf van de zes zijn ouder dan zeventig- is een reden, maar ook de corona en (mede daardoor) de mogelijkheid om het feest financieel rond te krijgen. Het goede nieuws is dat twee jongere mensen zich hebben opgeworpen om het stokje over te nemen.

Einde werkgroep

De werkgroep kent 6 leden: Gerard Hommels, Peter uit het Broek, Gerrit Siekmans, Louis Nijland, Anneke Brand en Albert Huttenhuis. Gerard en Peter zijn beiden mannen van het eerste uur. Zij hielpen mee het eerste festival in 2005 te organiseren. Het evenement kende namen als Breedwijs, Multiculti, Berghuizen in Beweging en Parkfestival. De leeftijd van de leden van de werkgroep begon zo langzamerhand te tellen. Gerrit: “We waren ’s morgens om acht uur in touw om ’s avonds laat nog af te sluiten en op te ruimen.” Gerard: “Vroeger deden we het met 20 man en in de afgelopen jaren nog maar met zes. De corona en de financiële ruimte waren voor ons de druppel om er een streep onder te zetten, hoe veel lol en voeldoening we ook hebben gehad.”

Leefbaarheid

Zeker is dat het feest door de jaren heen een begrip is geworden en een grote impuls is geweest voor de saamhorigheid en integratie binnen  de wijk. Gerrit: “Je kunt gerust stellen dat het feest, maar ook de andere evenementen, de leefbaarheid van Berghuizen hebben vergroot. Er is geen wijk in Oldenzaal waar zoveel vergelijkbare initiatieven van de grond komen.”

Nieuwe kartrekkers

Berghuizen hoeft het feest gelukkig niet te gaan missen. De editie 2020 gaat als gevolg van corona natuurlijk niet door, maar er zijn twee mensen die de kar gaan trekken: Freek Siekmans (40), zoon van…. en Gert-Jan Tenniglo (50). Zij hebben al meerdere jaren meegelopen in de organisatie, met name in voor podium en geluidstechniek en ze hebben ook in het Kruimeltheater als vrijwilligers opgetreden.

Beide heren zien goede mogelijkheden om het feest weer voort te zetten. Freek: “Met behoud van het goede, want er is een hele mooie basis gelegd in de afgelopen vijftien jaren. Toch willen we ook nieuwe dingen proberen. Het feest moet open en gratis voor iedereen blijven. Eigenlijk hadden we de plannen voor dit jaar al aardig uitgewerkt, maar die houden we mooi voor het komende jaar. Belangrijk is dat we met name de jeugd weten te betrekken, het moet ook hun feest worden. Daarnaast willen we eigenlijk voor alle Oldenzalers een aantrekkelijk evenement organiseren.”

Gert-Jan en Freek zien volop kansen. Gert-Jan: “De wijk is aan het verjongen en kijk eens wat er aan bewoners bij gaat komen in de nieuwbouwgebieden.” Freek: “We hopen dat we die nieuwe bewoners erbij kunnen betrekken en dat we de verjonging van de wijk ook in de organisatie kunnen realiseren.

Berghuizen ontspoort

Freek en Gert-Jan hebben zich al aardig verdiept in de toekomstplannen. Freek: “Er is vorig jaar een enquête gehouden om de behoefte in de wijk te peilen en we hebben met diverse adviseurs op het gebied van evenementen gesproken. We hebben ook een nieuwe naam voor het evenement, dat wordt: Berghuizen Ontspoort! Die naam staat voor een weergaloos feest maar ook voor het feit dat we het spoor als scheidslijn tussen Zuid Berghuizen en de rest van Oldenzaal willen laten vervagen. Iedereen is welkom!”

Hulp gevraagd

Wat de werkgroep met zes man bol moest werken gaat Gert-Jan en Freek alleen niet lukken. Ze willen wijkgenoten graag oproepen zich te melden om in de organisatie deel te nemen. Freek: “We hebben al een aantal mensen bereid gevonden en de huidige vrijwilligers van het evenement willen ook graag verder, maar we willen ook graag nieuwe mensen in de organisatie. Zowel doeners als mensen voor het creatieve denkwerk.” Wie geïnteresseerd is om mee te werken kan dat mailen naar berghuizenontspoort@gmail.com.

De oude werkgroep sluit volgende maand af met een barbecue, samen met de vrijwilligers die door de jaren heen hun schouders eronder hebben gezet. Gerard: “We willen het afsluiten in goede sfeer, zoals we die ook in de afgelopen vijftien jaren gekend hebben.”

Reacties

Mooi geschreven, hopelijk staan er nieuwe mensen op die Freek en Gert Jan helpen dit voort te zetten.