Algemeen

Week van de Amateurkunst: creativiteit in al haar facetten

WIERDEN – Kunst en creativiteit in al haar facetten, dat is de rode draad tijdens de WAK-Week: de Week van de Amateurkunst in Wierden. Zaterdag 17 wordt het officiële startsein gegeven door Richard Kortenhoeven, wethouder Kunst en Cultuur voor de gemeente Wierden. Dat gebeurt om 11.00 uur in de pastorietuin van Sint Jan de Doper aan de Stationsstraat te Wierden. Aansluitend wordt er voor de jeugd de voorstelling 'Peter en de Wolf' opgevoerd, een muzikaal sprookje van Sergej Prokofjev om kinderen vertrouwd te maken met de klanken van de muziekinstrumenten.

De komende twee weken zijn er diverse activiteiten, zoals workshops, concerten en tentoonstellingen met het oog op het promoten van lokale kunst. Het gehele programma van de WAK-week is in deze krant terug te vinden, maar we lichten er enkele aspecten uit.

Kunstwandelroute in dorpskern

ZATERDAG 17 SEPTEMBER/WOENSDAG 21 SEPTEMBER – In het kader van de Week van de Amateurkunst (WAK week) organiseert de Historische Kring Wederden op zaterdag 17 september en woensdag 21 september een kunstwandelroute. De wandeling voert door het centrum van Wierden, onder begeleiding van ervaren gidsen.

De groep bestaat uit maximaal vijftien personen. De gids vertelt onderweg de nodige wetenswaardigheden over de betreffende kunstobjecten, maar ook over de speciale stratenstructuur in het centrum met bijhorende aanpassingen aan gebouwen.

De wandeling start op beide dagen om 14.00 uur bij de hoofdingang van het gemeentehuis (vijverkant) en eindigt met een gratis kopje koffie of thee bij de Historische Kring aan de Appelhofdwarsstraat.

Per wandeling zijn er zoals gemeld maximaal vijftien deelnemers. Bij meer interesse wordt een extra wandeling ingepland, die om 14.30 uur start. De kosten voor deelname bedragen twee euro per persoon. Kinderen tot en met twaalf jaar mogen gratis mee. Aanmelden kan via Leta Evers, telefoonnummer 0546 – 572 651 of via email secretariaat@historischekringwierden.nl. Scholen en andere groepen kunnen zich eveneens aanmelden, waarbij in overleg een datum en tijd wordt afgesproken.

C-orkest Harmonie Sint Jan

ZONDAG 18 SEPTEMBER – Vanaf het drijvende podium op de waterplas van recreatiepark Het Lageveld in Wierden geeft het C-orkest van harmonie Sint Jan op zondag 18 september een optreden. Het C-orkest is het ‘jongste’ orkest van de vereniging en deze leden spelen muziek die makkelijk in het gehoor ligt of bekend is van radio of televisie. Oudere leden spelen daarbij nog mee ter ondersteuning van het orkest dat onder leiding staat van Esther Baas en als ondersteunende dirigent helpt Lieke van Groningen mee.

Circusspeelplaats

WOENSDAG 21 SEPTEMBER – In de gymzaal van het Kulturhus in Hoge Hexel is er voor kinderen in de basisschoolleeftijd een circusspeelplaats. Bij de circusspeelplaats kunnen de kinderen zelf kiezen wat ze willen oefenen. Bijvoorbeeld rola rola, balanceboards, koorddansen, acrobatiek, diabolo, poi, en jongleren. Een professionele circusdocent is deze middag aanwezig voor het leren van tips en trucs. De kosten bedragen 2,50 euro. Opgave via www.kulturhushogehexel.nl. De circusspeelplaats start om 13.30 uuren duurt tot 15.30 uur.

Digitale fotografie

DONDERDAG 22 SEPTEMBER – In de bibliotheek van Wierden wordt op donderdagavond 22 september een workshop 'digitale foto's maken' gegeven. Tijdens de workshop wordt verteld hoe je het beste uit je toestel kan halen. Of het nu een echte camera is of je mobiel. Vooral ook met je mobiele telefoon kun je hele mooie foto’s maken, maar gebruik je vaak niet alle mogelijkheden. Onder andere het instellen van ISO-waarden wordt besproken. De workshop begint om 19.30 uur en duurt tot 21.00 uur en wordt gehouden in de bieb te Wierden. Opgave kan via de activiteitenpagina op www.bibliotheekwierden.nl. Deelname is gratis.

Festival Twist en Concert@Sea

ZATERDAG 24 SEPTEMBER – De Harmonie Wierden neemt op zaterdag 24 september vanaf 14.00 uur deel aan Concert@Sea op recreatiepark Het Lageveld in Wierden. Naast verschillende optredens zijn er de hele middag verschillende activiteiten voor kinderen onder de naam Festival Twist. Dit is een gezellige dag voor iedereen waarbij we mensen op een laagdrempelige manier kennis willen laten maken met kunst en cultuur. Van kunst met ballonnen, tot verhalenvertellers en van een workshop gitaar tot zeepbellen maken, er is van alles te doen op Het Lageveld. Ontdek de silent bieb waar je heerlijk een boek kunt luisteren, verdiep je bij Tetem in de techniek en zoek een mooi plekje langs het strand om te genieten van de diverse optredens.

Tijdens Concert@Sea laten de verschillende onderdelen van Harmonie Wierden van zich horen. Elk onderdeel van de vereniging krijgt de kans om zich muzikaal in de spotlights te zetten. Zo zijn er vanaf 14.00 uur optredens van Music4Kids (amv), de B- en A-slagwerkgroep en het C-, B-, en A-orkest. Voor Harmonie Wierden is dit concert, sinds corona, weer het eerste grote muzikale spektakel voor (en van) de hele vereniging.

Alle optredens door en voor jong en oud worden om 19.00 uur afgesloten met een spetterende muzikale show van het A-orkest: lichtemuziek met een band en zanger. Het optreden is zeer afwisselend met een feestelijk Hollands én Wierdens tintje. De Hollandse hits worden namelijk gezongen door niemand minder dan Hans Welling.

Nieuw dit jaar is het Kidsfestival@Sea. Hiermee wil Harmonie Wierden de (basisschool)jeugd meer betrekken bij het maken van muziek en cultuur.Als aftrap heeft de harmonie een kleurplaat laten ontwerpen en een kleurwedstrijd georganiseerd. De kleurplaten zijn op te vragen via www.harmoniewierden.nl. Tijdens het kidsfestival zelf wil de harmonie de jeugd kennis laten maken met muziek en de vereniging. Plezier maken staat tijdens het kidsfestival voorop; er zijn daarom naast een middag vol muzikale optredens ook een springkussen, een photobooth en diverse uitdagende spelletjes op Het Lageveld. De muzikale optredens van Harmonie Wierden en het kidsfestival zullen zorgen voor een echte, gezellige festivalsfeer. Neem daarom gerust een picknickkleed, strandstoeltje en koelbox met versnaperingen mee.

Kidsfestival@Sea wordt gehouden op Het Lageveld ter hoogte van Control Club, de in- en outdoor sportclub van Tom Hallink. Tom is bekend van ‘Kamp van Koningsbrugge’ en heeft als doel het beste uit ieder mens te halen. Om die reden heeft Harmonie Wierden Tom benaderd met de vraag of hij tijdens het kidsfestival iets voor de vereniging kan betekenen. Tom was direct enthousiast en hij vindt het leuk om mee te denken. Zo heeft hij enkele materialen beschikbaar gesteld die de harmonie tijdens het kidsfestival mag gebruiken voor het spelletjesparcours. Door deze spontane samenwerking krijgt het culturele kidsfestival ook een sportief tintje!

Algemeen Wierdens Mannenkoor

ZONDAG 25 SEPTEMBER –Het Algemeen Wierdens Mannenkoor is weer begonnen met de voorbereidingen van het nieuwe seizoen. Na alle corona beperkingen in de afgelopen twee jaren kan nu weer gewerkt worden naar onder meer het koffieconcert in Zalencentrum Het Anker te Wierden op zondag 25 september.

Het koor bestaat uit ruim 35 enthousiaste zangers, die tijdens de eerste repetities weer volop genoten van het bezig zijn met zang en muziek.

Het koffieconcert op zondag 25 september omvat een luchtig programma, waarin zowel eigentijdse als de klassieke wereld van muziek en zang voorbij komen. De dirigent van het koor, Frauke Langbein, heeft een vlot programma samengesteld waarbij de gasten ook zo nu en dan mee kunnen zingen. De begeleiding is in handen van Bert Webbink op de piano.

De entree is vrij en de koffie is gratis. Het programma, inclusief koffie, duurt ruim een uur. Aanvang is 12.00 uur.

Het daarop volgende optreden van het koor is het kerstconcert in december, samen met het koor 'Zingen maakt blij' en Jan Willem Timmerman achter het orgel in de RK kerk. Om ook concerten in de toekomst te kunnen verzekeren is uitbreiding van het huidige ledenbestand noodzakelijk. “We zouden graag aanvulling willen zien, in het bijzonder in de leeftijd van veertig tot 55 jaar”, aldus Kees Procee, voorzitter van het gezelschap. “Een gezonde vrijetijdsbesteding is nog altijd het zingen. We willen met een plezierig en aansprekend repertoire graag nieuwe leden enthousiast maken voor koorzang in een gezellige club op de maandagavond. Muziekkennis is overigens geen noodzaak, enthousiasme voor samen iets te presteren is al genoeg.”

Uw reactie