Algemeen

Warme klanken van Bach en Mozart in de koele Oude Kerk!

BORNE - Buiten liep de temperatuur richting de dertig graden, binnen in de Oude Kerk in Oud Borne was het redelijk koel. Afgelopen woensdag 10 augustus werd het tweede lunchconcert gespeeld, in de reeks van vijf concerten in augustus. Dit keer waren Jan Braakman, organist van de Oude Kerk en Bram Jaspers, organist in hervormde en gereformeerde kerk in Den Ham uitgenodigd. Ze speelden alleen en ook samen op het gerenoveerde, oude ‘Holtgräve’ orgel uit 1841 enkele beroemde werken van Bach en Mozart.

 

Tekst en foto’s door Hans Kamphuis

Bij binnenkomst in dit prachtige Rijksmonument staat het organisatiecomité van de kerk klaar om je te ontvangen met een fraai vormgegeven flyer met een toelichting op het programma van het lunchconcert. De kerk zit onverwachts bijna helemaal vol met circa 80 bezoekers als je om 12.30 uur de eerste luide klanken van het orgel hoort, bespeeld door Bram Jaspers. De organisatie is blij met deze hoge opkomst, bij het vorige concert waren er circa 50 bezoekers. Misschien had het deze keer ook te maken met de ‘thuiswedstrijd’ van organist Jan Braakman. Alle bezoekers konden ook via twee schermen het bespelen van het orgel door de organisten goed volgen.

Ook drie meesterwerken van zowel Bach als Mozart welke Jan en Bram samen speelden, dus met vier handen tegelijk op het orgel, genaamd ‘quatre mains’, klonken zeer goed! Dit op elkaar zijn ingespeeld gaat niet vanzelf. Jan zegt daarover “We zijn geen familie van elkaar, vaak zie je in het klassieke genre alleen broers of familieleden met elkaar spelen op één orgel of piano. We liggen elkaar goed en voelen elkaar goed aan.” Jasper vult aan “We hebben voor dit lunchconcert bijna twee maanden lang elke week een keer geoefend, samen stukken uitgezocht en samen geoefend op dit orgel.” Ze speelden al wel vaker met elkaar. Vorig jaar zomer ook in de Oude Kerk tijdens een lunchconcert en ook tijdens een concert in de kerk van Bram in Den Ham. Na het prachtige concert ontvingen ze een daverend applaus van alle bezoekers.

Jan speelt al bijna 13,5 jaar orgel bij de Protestantse Gemeente Borne en zegt over de reeks lunchconcerten “Ik heb de programmering gedaan voor de vijf lunchconcerten. Zoveel mogelijk variatie erin gebracht. Zowel orgel als harp als dwarsfluit als zang is te horen. Het is dan ook mooi om te zien dat het zoveel enthousiaste bezoekers trekt. Dat de kerk ook een culturele plek wil zijn, is ook mooi voor de inwoners van Borne.”

Programma komende lunchconcerten (start om 12.30 uur en duurt circa een half uur)

17 augustus: De in Moskou geboren mezzo Valeria Boermistrova geeft acte de précence, daarbij begeleid door echtgenoot Henk Linker, organist van de St-Georgiusbasiliek in Almelo.

24 augustus: Duo puur, bestaande uit twee oud-studenten van het ArtEZ conservatorium Annegreet Rouw (harp) en Petra van den Dolder (dwarsfluit), voert de toehoorders naar Latijns-Amerika met muziek van Astor Piazolla.

31 augustus: Sopraan Tenar van Kooten Niekerk en harpiste Diana de Vries.

De toegang is vrij. Je kunt een vrije gift doen in het mandje bij de uitgang. De kerk is in augustus open van 12.00 uur tot 14.00 uur, dus vóór en na het concert kun je de kerk verder aan de binnenzijde bewonderen. Voor meer informatie over de lunchconcerten, kijk op de website van de Protestantse Gemeente Borne www.pgborne.nl.