Algemeen

Wandelen van Nijmegen naar Vriezenveen voor Kinderkanker

VRIEZENVEEN - Op 3 en 4 september gaan Steven Koerts en Sandra Abbink wandelen vanaf het UMC Radboud in Nijmegen naar Vriezenveen. Het doel is om hierbij geld in te zamelen voor de vereniging Kinderkanker Nederland. Deze tocht is ruim 100 kilometer en staat symbool voor het slopende ziekteproces van dochter Isa Koerts. Koerts; “Op 12 december 2017 kreeg Isa, die toen 9 jaar oud was, botkanker. Dankbaar zijn wij dat het nu goed met haar gaat.” 

Wanneer je te maken krijgt met kinderkanker, beland je van het ene op het andere moment in een andere wereld. Een wereld waarin je zoekende kunt zijn naar houvast, bemoediging, hoop, herkenning, steun en troost. Het is dan goed om te weten dat je er niet alleen voor staat. De vereniging Kinderkanker Nederland is dan een baken. Zij ondersteunen gezinnen die te maken krijgen met kinderkanker zodat gezinnen zelf in staat zijn regie te houden op het eigen leven. Zij zijn er voor iedereen, dus voor de ouders, de broers en zussen, opa’s en oma’s, klasgenoten maar ook voor volwassenen die als kind kanker hebben gehad en voor gezinnen waarvan een kind overleden is ten gevolge van kinderkanker.

Koerts en Abbink zien deze tocht als een soort pelgrimstocht. Via hun Facebookpagina ‘gelukintuk’ delen zij foto’s, filmpjes en verhalen over wat ze mee hebben gemaakt en laten zij zien waarvoor zij geld inzamelen. “Kika en KWF zijn bij veel mensen bekend”, zegt Koerts, “Vereniging Kinderkanker Nederland kennen veel mensen wel via de Kanjerketting, maar niet voor al hun andere belangrijke taken.” Dankzij de vereniging Kinderkanker Nederland bestaat het Prinses Maxima Centrum in Utrecht. Een grote doorbraak in de ontwikkeling voor behandeling van deze vreselijke ziekte.

Koerts en Abbink vertellen: “Isa had gewoon een beetje pijn aan haar knie. Wij dachten dat ze bij de KEV te hard getraind had voor haar wedstrijden en bezochten voor de zekerheid de huisarts op vrijdagmiddag…” Toen de huisarts het niet vertrouwde, werden ze doorgestuurd voor een foto. Deze werd gepland voor de dinsdagochtend. Dinsdag voor de middag stond de huisarts op de stoep en deelde mee dat er een tumor ontdekt was, vlak onder de knie. We moesten de tas inpakken, Isa ophalen en naar het ziekenhuis voor onderzoeken. Diezelfde middag werd de vrees bevestigd en kwamen wij voor het eerst in het UMC Radboud in Nijmegen. Vervolgonderzoeken vonden plaats op de woensdag. Op de donderdag kwamen alle uitslagen binnen en op de vrijdag vonden de eerste operaties plaats om Isa voor te bereiden op de zware behandeling die komen ging.

Vanaf het moment dat de diagnose gesteld was, was vereniging Kinderkanker Nederland betrokken. Zij zorgden voor informatiefolders, hielpen met het krijgen van overzicht en brachten ons in contact met lotgenoten. “Van de ene op de andere dag woon je zo’n beetje in het ziekenhuis, terwijl je thuis ook nog een gezin hebt, werk en regelzaken…” zegt Abbink. Maar alles is relatief op zo’n moment en beslissingen kan je niet zo goed nemen. Dit terwijl je moet beslissen over de moeilijkste zaken in het leven.

Isa heeft een zeer intensief traject doorlopen met chemobehandelingen, meerdere operaties waarbij haar been bespaard is gebleven, complicaties vanwege een infectie en een zwaar revalidatietraject. Nu gaat het goed met Isa, maar turnen zal ze nooit meer kunnen. Zij is een stoere tiener van 14, maar leeft elke dag met de gevolgen van kinderkanker. 

Om het belangrijke werk van de Vereniging Kinderkanker Nederland mogelijk te blijven maken, hopen Koerts en Abbink zoveel mogelijk geld in te zamelen voor deze tocht. Zij verkopen chocolade, armbandjes, speldjes. Ook collecteren ze in lokale winkels en op markten. Maar u kunt ook uw donatie overmaken via rekeningnummer: NL59 RABO 0317236814 t.n.v. S.J. Koerts o.v.v. #lieveisa of Kinderkanker Nederland.

Bedrijven die interesse hebben voor sponsoring, kunnen bellen met Sandra Abbink op: 06-15331566.