Algemeen

Wandelen en genieten van een warme kop koffie voor onderweg

ALMELO - Het thuiszitten duurt lang voor velen. Zo ook voor de deelnemers van De Klup Twente. Voor een groeiend aantal mensen met een beperking te lang. Ze kunnen niet veel anders dan wandelen of sporten in de natuur. Daarom komt de vrijwilligersorganisatie met twee nieuwe activiteiten, die uiteraard passen binnen de strikte maatregelen van het RIMV. In beide gevallen gaat het om activiteiten in de buitenlucht.


Kleine groepjes van De Klup Twente gaan wandelen door het Beeklustpark en de Bellinckhof.

Coördinator Jolanda Overdorp is opgelucht dat De Klup Twente weer iets kan betekenen voor de deelnemers. “Mensen missen contacten met hun vrienden bij De Klup heel erg en we maken ons ook best zorgen over een aantal van hen.

 Nu kunnen we tenminste iets aanbieden dat valt onder de term sporten in de buitenlucht. Dan zien mensen elkaar weer, kunnen even bijkletsen en we brengen ze nog in beweging ook.”

Bij De Klup Twente liggen alle activiteiten al stil sinds de lockdown in december, met uitzondering van de noodopvang. Door de stijgende besmettingscijfers vreest de vrijwilligersorganisatie dat het nog wel even gaat duren voor haar deelnemers uit Almelo en zeven andere gemeenten weer één of meer avonden naar de reguliere activiteiten van De Klup mogen. Alle veiligheidsmaatregelen die genomen zijn, ten spijt.
Omdat De Klup Twente steeds meer signalen krijgt dat deelnemers en zelfs vrijwilligers gebukt gaan onder de voortdurende maatregelen, heeft ze een tweetal nieuwe activiteiten opgezet: Klup de dag en de PicknickTukker. Voor beide kunnen mensen zich aanmelden, Klup de dag begint dinsdag 6 april.

Klup de dag
Klup de dag is een soort combinatie van een wandeling met ontmoeting. Deelnemers vertrekken in groepjes van maximaal vier deelnemers vanaf het Meester Siebelinkhuis aan de Berlagelaan voor een korte of wat langere wandeling door het Beeklustpark en de Bellinckhof. Daarmee houdt De Klup zich aan de regel van maximaal vier sporters in de buitenlucht. Onderweg krijgen de deelnemers koffie of thee ‘to go’ aangeboden met wat lekkers. Klup de dag begint iedere werkdag om 19.00 uur en duurt tot 20.30 uur; op die manier zijn alle wandelaars ruim voor de avondklok weer thuis.

Bustochtje
De PicknickTukker is speciaal voor deelnemers die overdag ook (te) veel tijd hebben, al een jaar lang weinig mensen zien en die ook geen vervoer hebben. Voor hen gaat de Picknick Tukker rijden: een bustochtje door de omgeving van Almelo en een picknick in de open lucht. De Picknick Tukker rijdt op de woensdag of donderdag met een klein groepje passagiers.

De belangstelling voor de eerste activiteit die dinsdag 6 april start, Klup de dag, is heel erg groot. Binnen een paar dagen hadden zich al ruim vijftig mensen gemeld. Volgens coördinator Jolanda Overdorp geeft dat geen gezondheidsrisico’s: de deelnemers komen op verschillende avonden, lopen in groepjes van maximaal vier mensen en daarbij wordt er op gelet dat de wandelaars onderling afstand houden. Ook in de buitenlucht. Mensen met een beperking die geen lid zijn van De Klup Twente, maar wel graag mee willen wandelen met Klup de dag, kunnen zich ook aanmelden bij jolanda@deklup.nl

In het geval van de Picknick Tukker gaat het om een busrit, vergelijkbaar met openbaar vervoer. Maar ook voor die activiteit is op alles gelet. Jolanda Overdorp: “We beperken het aantal passagiers, alle plaatsen zijn van elkaar gescheiden door spatschermen, mensen dragen mondkapjes en desinfecteren hun handen. Bovendien zien we toe op een goede ventilatie.” 

Uw reactie