Algemeen

Vosbrinksteen terug; grens drie marken weer zichtbaar

ENTER – Er ligt weer een enorme kei aan de Bokdamsweg, de Vosbrinksteen. De zogenoemde driemarkensteen markeerde in het verleden de grenzen van de marken Enter, Bornerbroek en Deldenerbroek. Dankzij de inzet van Platform Markestenen en markegrenzen in Twente, Enters Erfgoed en Heemkunde Delden is het ijkpunt na zo'n 75 jaar weer zichtbaar aanwezig in het essenlandschap. Dinsdag 23 augustus werd de steen en het bijbehorend informatiebordje officieel onthuld door wethouder Eugène van Mierlo van de gemeente Almelo in het bijzijn van Albert Bouwmeester (Enter) en Derk Rouwenhorst (Delden).

De Vosbrinksteen markeerde de grens van de drie marken, die tot 1816 als officiële grenzen golden. Het einde van de marken betekende het begin van de huidige gemeentegrenzen, die in de Franse tijd door Napoleon zijn ingesteld. “We moeten onze eigen geschiedenis koesteren”, aldus Van Mierlo.

Veel grens- en markepalen zijn in de loop der jaren verdwenen, diep verstopt onder 'oale groond'. Zo is ook met deze Vosbrinksteen gebeurd. “De originele steen is al voor de Tweede Wereldoorlog verdwenen. Hij ligt waarschijnlijk onder een fietspad, maar is niet meer terug gevonden. Met het terughalen van de markestenen, komen de verhalen weer tot leven. Hoe vroeger de grens werd bepaald en hoe meerdere keren per jaar werd gesteggeld of de steen nog wel op de juiste plek lag. In Almelo zijn inmiddels twaalf markestenen teruggevonden!”

Dankzij de inzet van onder andere de familie Oude Meijers en Bokdam, loonbedrijf Wilmink en de Summery Cosmetical Group is eenzelfde soort kei tot Vosbrinksteen gedoopt en op de oorspronkelijke plek weer als markesteen in ere hersteld.