Algemeen

Voor Marianne Hamhuis (SDC’12) zijn Special Olympics nu onuitwisbare, prachtige herinneringen geworden

DENEKAMP - Ze zijn al weer meer dan een maand geleden gehouden, de Special Olympics Nationale Spelen (SONS), maar voor Marianne Hamhuis uit Deurningen zijn ze mee van de mooiste ervaringen van haar leven en daarmee onuitwisbare herinneringen geworden. Zij fungeerde bij het dit jaar in Twente gereorganiseerde nationale sportevenement als één van de twee ambassadeurs namens de gemeente Dinkelland. Als lid van het G-team van SDC’12 was ze tevens deelnemer met dat team aan het voetbaltoernooi van deze Spelen. Dit G-team wordt bij SDC’12 al vele jaren getraind en begeleid door Iwan Blaauwgeers en Jos Veltman, terwijl later Romijn Asma dit duo is komen assisteren. 

Gedetailleerder ingaan op de organisatie van dit grote internationale sportgebeuren met in totaal 25 verschillende sporten op het programma en  2364 deelnemers uit het gehele land , maar ook uit andere landen, laten we achterwege. Het evenement, dat van 10 tot en met 12 juni in 14 Twentse gemeenten werd georganiseerd met het terrein van de UT-campus in Enschede en het FKB-Stadion in Hengelo o.a. als de centrale plaatsen werd mogelijk gemaakt dankzij de medewerking van sportverenigingen, vrijwilligers (ruim 2800!), zorgorganisaties, bedrijven, onderwijs- en overheidsinstellingen. Elke betrokken gemeente vaardigde twee deelnemers als ambassadeur af naar de organisatie. Voor de gemeente Dinkelland waren dat dan Marianne Hamhuis (G-team SDC’12) en Fleur Roodhorst (Set Up Ootmarsum). Via een gesprek met Marianne en Iwan Blaauwgeers, samen met Jos Veltman vaste begeleider van het SDC’12  G-team, werd in een eerdere DV-editie al aandacht geschonken aan deze SONS. Essentie: de Special Olympics worden eenmaal in de twee jaar en dan steeds in en ander deel van ons land georganiseerd. Wereldwijd worden in 190 landen deze spelen voor mensen met een verstandelijke beperking al sinds 1968 gehouden na een initiatief daartoe door de zus van de vroegere Amerikaanse president John F . Kennedy. Dit jaar werden S.O. dan in Twente gehouden, waarbij de 25 verschillende sporten op accommodaties in de deelnemende gemeenten werden georganiseerd. Zo werd het volleybaltoernooi in Ootmarsum gehouden en trok het deelnemende G-team van SDC’12 naar Haaksbergen.

*Geen loop met Olympische vlam, maar wel een imponerende’ Torch Run’

De uitgebreide openingsceremonie van de Special Olympics met medewerking van mr. Pieter van Vollenhove , Kjeld Nuis en Mark Tuitert en met als ceremoniemeesters de bekende sportcommentatoren Erik Dijkstra en Gregory Sedoc vond op 10 juni jl. plaats in het FKB-Stadion, waarna de 25 sporten op 11 en 12 juni werden georganiseerd. Om de start van de Special Olympics ook bekend te maken aan de organiserende streek (Twente dus) en daarmee aan de daarin gelegen deelnemende 14 gemeenten werd voorafgaand aan de  Spelen zelf  de  zogenoemde ‘Torch Run’ gehouden. Dit fenomeen is evenals het initiatief tot de SO afkomstig uit Amerika. Zoals bij de Olympische Spelen de toorts met de Olympische Vlam vanuit Griekenland naar de plaatst van de Spelen wordt gelopen, kennen de Special Olympics de  ‘Torch Run’ . Deze toorts met de vlam (Flame of Hope) wordt daarbij door politie en brandweer begeleide lopers via een stop in alle deelnemende gemeenten in vier dagen, voorafgaand aan de start, vanaf Holten naar de plaats van de openingsceremonie gebracht. Zo zag heel Twente dan de vlam branden en wist dat de SO gingen beginnen. In de gemeente Denekamp arriveerde de ‘Torch’ op donderdag 9 juni bij het gemeentehuis, waarbij wethouder Richard de Way fungeerde als gastheer.

’Ambassadeurs’ en begeleiders: een fantastische ervaring, maar zeer vermoeiend

Trots toont Marianne de medaille die ze met haar team in Haaksbergen uitgereikt kreeg, terwijl begeleider Iwan Blaauwgeers een exemplaar van alle uitgereikte soorten medailles van de SONS heeft meegebracht tijdens een gesprekje in de smaakvol ingerichte tuin van SDC’12 -voorzitter Ivo Zekhuis. Hij werd benaderd door de gemeente met het verzoek een ambassadeur namens zijn vereniging aan te wijzen. Dit, omdat SDC’12 al heel wat jaren ook mensen met een beperking in staat stelt de voetbalsport te beoefenen. De keuze speelde hij door naar de begeleiders van het ook voor de Special Olympics ingeschreven SDC’12- team en die viel dan op aanvoerder Marianne Hamhuis (35),  woonachtig in Deurningen. De in de ouderenzorg werkzame en daarin ook een opleiding volgende Marianne accepteerde die functie. Absoluut geen symbolische, want als SO-ambassadeur en als actief sporter was één van haar taken de promotie van Special Olympics en natuurlijk het sporten door mensen met een verstandelijke beperking. Zo hield ze o.m. een inleiding voor de leerlingen van de hoogste groepen van de dr. M.L.Kingschool. Enthousiast is ze steeds nog over wat ze heeft meegemaakt. En dat was niet weinig, aldus Iwan. “Er is veel voorbereiding en training geweest voor alle 28 ambassadeurs en de begeleiders geweest in o.m. de Grolsch Veste. Een mooie, maar zeer vermoeiende periode voorafgaand aan de Olympics en uiteraard de dagen zelf. Terecht dat SDC’12 heeft besloten Iwan Blaauwgeers en Jos Veltman te benoemen tot vrijwilligers van het seizoen 2021/2022. Ook voor deze heren is het ondanks alle energie en tijd die ze er als vrijwilligers in hebben moeten steken een prachtige belevenis geweest, aldus de immer enthousiaste Iwan.

 

Tekst PBJ /foto’s I.B en I.Z