Algemeen

Voedselbank Hellendoorn draagt zorg voor gezond eten en variatie

NIJVERDAL – In de kelder onder het Spectrum hebben de vrijwilligers van de Voedselbank weer alles ingericht op de coronamaatregelen. Voorzitter van het bestuur Piet Hofman wijst: “Kijk strepen op de grond op anderhalve meter en kuchschermen.” De cliënten gaan voor naar binnen en achter er weer uit.

Hofman vertelt dat er momenteel zo'n zeventig gezinnen gebruik maken van de Voedselbank in de gemeente. “Eind vorig jaar was dat tachtig. We helpen ook mensen die tijdelijk een laag inkomen hebben. En kunnen dat snel regelen.” Hij hecht er veel waarde aan te zeggen dat de Voedselbank redelijk goed in z'n voorraden zit en dat er terdege gelet wordt op de kwaliteit van het verstrekte voedsel. “Bij de Voedselbank waren we blij met de actie van de Fairtradegroep Gemeente Hellendoorn in de supermarkten. De dames van Fairtrade kwamen met het mooie idee. Dat leverde weer vijf volle kratten met verschillende fairtrade producten op.” Het past ook in de visie van fairtrade; duurzame ontwikkelingen, waardig werk, geen honger, geen armoede. Gezond en eerlijk voedsel.

In blik in de voorraadruimtes: houdbare melk, blikjes en potjes groente, een berg beschuit, pannenkoekenmix, soep, pasta, havermout, jam... “Afgelopen weekend kregen we honderd kroppen sla uit Raalte. Met Raalte hebben we een goede samenwerking, maar ook met andere organisaties in de omgeving.”

Donaties en poffertjes
De Voedselbank krijgt ook donaties. En met de eurobonnen is in mei bij buurman Jumbo een grote hoeveelheid (vijfhonderd pakjes) nasi- en bamimix gekocht. De landelijke actie van AH in september bracht 130 kratten in Nijverdal en 113 in Hellendoorn op. Maar er gebeuren ook andere dingen. Zo meldt Hofman dat er een anonieme weldoener is die voor Sinterklaas en Kerst geld schenkt waarvoor bonnen van de Hema gekocht worden voor de gebruikers van de Voedselbank. “Zo kunnen de mensen zelf uitzoeken wat ze zelf willen, alleen geen alcohol en drugs. Ook staat er een uitje naar de Sterrenwacht gepland. “Heel bijzonder was dat afgelopen vrijdag Dirk Poffers met zijn poffertjeskraam naar de Voedselbank kwam om de klanten te verwennen! Een actie die bijzonder in de smaak viel, de kinderen kregen een speciaal versierd poffertje.”

Verder kunnen klanten van de Voedselbank een keer per maand gesponsord naar de kapper en een keer per maand met een voucher naar het Leger des Heils voor kleding. Er is een goede samenwerking met Noabers voor Noabers, de Raad van Kerken (kerstpakketten), Trefpunt Minima, BOOM en het Hulpfonds. 

Vrijwilliger voor intake gezocht
De Voedselbank heeft veel vrijwilligers die samen het systeem in de benen houden. Chauffeurs, mensen die de pakketten klaar maken die op vrijdag door de klanten opgehaald worden en ook twee personen die de intakegesprekken voeren. “Een van hen wil stoppen en voor hem zoeken we een vervanger. Wie belangstelling heeft, kan via de site of info@voedselbankhellendoorn.nl contact opnemen.”

Winterfair
Op zondag 12 december staat de Voedselbank met een kraam met lootjes voor leuke prijzen op de gezellige Winterfair in het dorp. En in december kunnen ook weer de DE-punten voor koffie ingeleverd worden. Hofman besluit: ”We zijn blij en dankbaar dat we dit belangrijke werk met steun van heel velen kunnen doen.”