Algemeen

Vitaal ouder worden bij Stadskwartier: 'Van samen actief bezig zijn, knapt toch ieder mens op'

RIJSSEN - “Vijf dagen per week heeft het Stadskwartier voor iedereen wel iets te doen dat bij hem of haar past”, vertelt begeleider dagbesteding Anja Hellwich van het Stadskwartier dat is gevestigd in het centrum van Rijssen en deel uitmaakt van ZorgAccent. “Wij bieden dagbesteding en houden samen met vrijwilligers mooie activiteiten voor de buurt. We drinken samen koffie en, als u wilt, kunt u tegen betaling ook gezellig mee-eten.''

Ook is er een breicafé, zijn ze creatief met hout en één keer per week zingen ze bekende liedjes onder begeleiding van accordeonisten. ''Voorop staat dat de deelnemer het naar de zin heeft en zich thuis voelt bij ons.'' Het Stadskwartier stemt de activiteiten af op interesses en (voormalige) hobby’s of beroepen van deelnemers.

Anja ziet mensen elke dag genieten van de dagbesteding en de sociale contacten die ze opdoen. “Het brengt structuur aan het leven. Mensen horen en zien weer eens wat anders. Van samen actief bezig zijn, knapt toch ieder mens op.”

Laagdrempelig
Anja herinnert zich de coronaperiode waarin geen nieuwe deelnemers toegelaten konden worden tot de dagactiviteiten. “Maar dat is nu gelukkig niet meer aan de orde. Een paar keer per week houden we activiteiten die vrij toegankelijk zijn voor iedereen. Het is een mooie, laagdrempelige manier om eens te komen kijken of het iets is voor uzelf of voor uw naaste.”

Dagbesteding is op de eerste plaatst bedoelt voor mensen met cognitieve en somatische klachten. Denk aan vermoeidheid, concentratie- of geheugenproblemen (beginnende dementie) en psychische klachten. Voor mensen die nog thuis wonen, maar waarvoor het ontwikkelen van activiteiten of het zelfstandig afleggen van bezoekjes, moeilijker wordt. Ook het ontlasten van de mantelzorger, kan een opstap zijn voor deelname aan de dagbesteding.

Activiteiten
''Eenmaal geweest, zijn mensen eigenlijk unaniem enthousiast'', aldus Anja. “Bijna alles mag hier, maar niets moet. Lichamelijke en psychische klachten zijn vaak van grote invloed op het dagelijks leven. Gaat de conditie achteruit, dan kijken we vooral naar wat iemand nog wél kan. Vitaal ouder worden heeft als voordeel dat je langer de activiteiten kunt blijven doen die je zo graag doet.”

De begeleider dagbesteding vertelt over het samen bewegen op maandag- en donderdagochtend van 10.00 tot 11.00 uur. “Aansluitend drinken we gezellig koffie. Voldoende bewegen verbetert het humeur en het geeft energie”, benadrukt Anja. Deze activiteit is gericht op deelnemers dagbesteding, maar ook op mensen ‘van buiten’. ZorgAccent houdt de kosten zo laag mogelijk. “Voor deelname schaf je een strippenkaart aan, zodat je alleen betaalt op momenten dat je meedoet.”

Vrijwilligers
Onder het motto ‘samen eten is gezelliger dan alleen’, ontstond ooit de activiteit ‘koken op zondag’. “We noemen het nog steeds zo, maar eigenlijk komt het er op neer dat een groepje vrijwilligers een drie gangendiner kookt. Tegen een kleine vergoeding, eten de deelnemers gezellig samen. Deze activiteit organiseren we twee keer per maand.“ Er is nog een paar stoelen vrij. Bel voor meer informatie en aanmelden met 088 - 9884672.

Erg enthousiast is Anja ook over het schuurtje achter Stadskwartier, waar mensen creatief zijn met hout. “Deelnemers maken daar mooie vogelhuisjes en insectenhotels, die we verkopen. Van de opbrengst houden we weer andere activiteiten op aanvraag. Zo stond hier met mooi weer al eens een ijscokar en op een ander moment was er de poffertjeskraam. Juist door deelname aan activiteiten buitenshuis, lukt het vaak om langer, op een prettige manier, zelfstandig te blijven wonen.”

Indicatie
Om deel te nemen aan dagbesteding heeft iemand een beschikking nodig volgens de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) of een WLZ-indicatie. Hiervoor kan men terecht bij het WMO-loket van de gemeente of bij een wijkverpleegkundige van ZorgAccent. H

Het Stadskwartier ligt aan de Watermolen 57 in Rijssen. Ze zijn dagelijks bereikbaar via 088 - 9884672 en per e-mail via Dagbesteding.stadskwartier@zorgaccent.nl.