Algemeen

2.700 kilometer in de benen en slechts vijf lekke banden

Vijf Wierdenaren fietsen in 21 dagen naar Santiago de Compostella

WIERDEN – Ze zijn gezond en wel terug op Wierdense grond: Bert Nakken, Johan Krake, Ben Cents, Wim Albersen en Joop Hobert. Op 14 mei stapten ze op de fiets voor een fietstocht naar Santiago de Compostella. Drie weken lang maakten ze fietsdagen van acht tot tien uur, met zo'n 120 tot 160 kilometer per dag. Met Pinksteren kwamen ze terug in Nederland. In totaal staat er 2.700 kilometer op de teller. “Tien procent meer dan vooraf gepland... Komt omdat we best vaak van de route af moesten wijken om bij onze slaapplek te komen.”

De St. Jacobs fietsroute heeft veel mooie ervaringen opgeleverd die de heren voor geen goud hadden willen missen. “We hebben weinig tegenslagen gehad, gelukkig. Vijf lekke banden bijvoorbeeld en dat terwijl we over zand- en slechte fietspaden moest rijden. En ook het weer is over het algemeen goed geweest. Natuurlijk was er wel eens regen, maar in Frankrijk is zo'n bui overdag zo voorbij. En natuurlijk waren er frisse dagen en dagen van 38 graden. Over het algemeen is alles goed verlopen en hebben we ook in goede harmonie met elkaar kunnen fietsen. Er heerste wederzijds respect, want iedereen had wel een eigen intentie om Santiago te halen.”

De mannen zijn trots dat ze zonder echte problemen de eindbestemming hebben bereikt, in goede gezondheid. “Het was wel even schrikken toen we nog een paar kilometer te gaan hadden en we bijna geschept werden door een automobilist, die waarschijnlijk met een black out, recht op ons afreed. Gelukkig passeerde ons op dat moment een auto, die ons als een soort buffer beschermde. Die auto werd namelijk frontaal door geraakt....”

Terugkijkend op de drie weken fietsen kunnen de Wierdenaren alleen maar zeggen dat het een hele mooie ervaring is gebleken. Van prachtige vergezichten, vanaf een plateau zo de vallei in tot pittoreske dorpjes. Toch blijft het bij een eenmalige ervaring. “Maar we raden het anderen zeker aan! Met een goede voorbereiding – want soms zelfs klimmen van twaalf tot vijftien procent – is het écht een hele leuke route.”

De reis heeft ook voor Stichting Bowie een mooie bijdrage opgeleverd. Het is nog steeds mogelijk om een donatie te doen voor deze reis. Het geld komt ten goede aan de boodschappenmand. Doneren kan via NL42RABO0170846563 t.n.v. Stichting Bowie o.v.v. Fietstocht naar Santiago. Nieuwsgierig naar alle ervaringen? Op www.dewannesantiago.reislogger.nl hebben de mannen een blog bijgehouden. Hierop is ook een filmpje te zien van het vertrek vanuit Wierden.