Algemeen

Vertaalrechten van 'De laatste getuige' ook verkocht aan Engeland en Amerika

Auteur Frank Krake en de laatste getuige, Wim Aloserij.

WIERDEN – De vertaalrechten van 'De laatste getuige', het door oud-Wierdenaar Frank Krake opgetekende verhaal van Wim Aloserij, zijn verkocht aan Lyons Press in de Verenigde Staten en aan Orion in Engeland. Daarnaast werden ook de Franse, Italiaanse, Hongaarse en Sloveense rechten al ondergebracht. Literair agent Paul Sebes, die de buitenlandse deals tot stand bracht, verwacht dat er nog wel meer landen zullen volgen nu ook Amerika aan boord is.

Wim Aloserij overleefde eerst Kamp Amersfoort en de Duitse concentratiekampen Neuengamme en Husum, en daarna, vlak voor het einde van de Tweede Wereldoorlog, het bombardement door de RAF op het cruiseschip Cap Arcona in de baai van Lübeck. Het boek van Krake verscheen in 2018 via zijn eigen uitgeverij Achtbaan en verkocht meer dan 75.000 exemplaren in Nederland. Wim Aloserij overleed enkele weken na de verschijning van het boek op 94-jarige leeftijd. Vlak daarvoor heeft hij in De Marke te Wierden nog een indrukwekkende presentatie gegeven op uitnodiging van de Historische Kring Wederden en boekhandel Reterink.

“Het is voor mij, als eigen uitgever, is het natuurlijk fantastisch wanneer een boek – dat je met zoveel passie en inzet maakt – zo’n vlucht neemt en een groot succes wordt”, vertelt Krake. “Dan zie je dat je ook als mini-uitgever toch de droom van een internationale doorbraak met succes kunt najagen. Het afgelopen jaar heb ik er samen met Paul Sebes keihard aan gewerkt en onder andere speciaal voor het buitenland nog een extra proloog geschreven.”

Krake vervolgt: “Het verhaal is met veel enthousiasme ontvangen door gerenommeerde buitenlandse uitgevers. Het is écht omarmd vanuit Engeland door de op één na grootste uitgever van het land die het boek naast het Verenigd Koninkrijk de rechten voor 81 Engelstalige landen heeft verworven; van Afrika tot Azië en van Australië tot het Caribisch gebied. Ook in de andere landen kan ik met vooraanstaande uitgevers werken. Lyons Press in de USA bijvoorbeeld is helemaal gespecialiseerd in sport- en oorlogsboeken. De Fransen zullen het boek zeker met veel belangstelling gaan lezen aangezien er duizenden Fransen in het Duitse concentratiekamp Neuengamme zaten. Ook daar is een grote uitgever actief die het boek zal publiceren en tevens de rechten voor Canada heeft verworven.”