Algemeen

Vernieuwd Kulturhus ‘De CoCeR’ in Rossum nu geheel open

ROSSUM - De interne verbouwing en aanpassing van Kulturhus Rabo de CoCeR in Rossum is nu geheel afgerond. Hoewel de accommodatie al enige weken in gebruik is, kon er door coronamaatregelen en vakanties nog geen officiële opening plaatsvinden. Dat gebeurde nu op vrijdagmiddag 17 september jl. Op zaterdagmiddag 18 september was er een speciaal programma waarmee belangstellenden kennis konden maken met het vernieuwde gebouw en gebruikers en verenigingen die er hun onderdak hebben. Ank Engelbertink zorgde voor de muzikale omlijsting.

Vrijdagmiddag 17 september werden alle genodigden hartelijk ontvangen op het terras van eetcafé “De Bisschop”. De zon scheen dus was het een mooie gelegenheid om gebruik te maken van het gezellige terras. Jan Nijland heette alle aanwezigen namens de Stichting Maatschappelijk Welzijn Rossum én namens de dorpsraad Rossum-Volthe-Lemselo hartelijk welkom bij de heropening van het vernieuwde  kulturhus De CoCeR project ‘Mijn Kulturhus 3.0’. Jan: “Vanwege de geldende coronamaatregelen hebben we vanmiddag een beperkt gezelschap. Morgen is er een soort van open dag in een doorstroom, zodat ook andere belangstellenden, Rossummers vooral kennis kunnen maken met het nieuw ingerichte gebouw. Voor nu zijn aanwezig vertegenwoordigers van instanties die de verbouwing financieel mogelijk hebben gemaakt, gebruikers met een vaste ruimte, andere betrokkenen uit de gemeenschap Rossum en natuurlijk vrijwilligers die de CoCeR door de jaren heen hebben gesteund en dat nóg doen”.

Precies een jaar geleden gaf Stichting Maatschappelijk Welzijn Rossum als exploitant van de CoCeR met ondersteuning van de Dorpsraad het startschot voor het project “Mijn Kulturhus 3.0”. Binnen dit project vond een herindeling van ruimtes in het gebouw plaats en is de toegankelijkheid verbeterd. De bediening van toe- en doorgangsdeuren is nu automatisch en een lift verbindt de verdiepingen.

Naast thuiszorgorganisatie Carint Reggeland houdt ook Fysiotherapie de Essen er praktijk. De ontmoetingsruimte is helemaal bij de tijd en gaat tevens in de tijd terug met foto’s van oud Rossum op de wanden. Het horecadeel is ingevuld door eetcafé “De Bisschop” met een terras aan het plein in Rossum. De dagelijkse leiding van zowel horeca, ruimtes, reserveringen en afspraken is in handen van beheerder Guus Weusthof die daarin wordt bijgestaan door vrijwilligers.

Dit omvangrijke project is mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de Provincie Overijssel, de Stichting DOEN, het Coöperatiefonds van de Rabobank, de NAM, het Oranjefonds, het VSB fonds en de gemeente Dinkelland, die er een sociale hypotheek aan vestigde”.

Op vrijdagmiddag 17 september om 16.00 uur vond de officiële ingebruikname plaats. Namens de gemeente Dinkelland was wethouder Ilse Duursma aanwezig, de heer De Waay van het Rabo Coöperatiefonds, vertegenwoordigers van organisaties en fondsen die bij het project betrokken waren. Als eerste werd er een lint doorgeknipt door Ilse Duursma, samen met Joost Veldscholten, één van de jongste leden van de jeugd slagwerkgroep. Joost, hoe vond je het om samen met de wethouder een lint te mogen doorknippen?”  Joost: “Best wel spannend maar wel heel leuk”. Gelijk na de openings handeling werd het glas in lood raam van glazenier Jan Schoenaker (afmeting  232 x 131 cm) onthuld door Frank Nijhuis, bestuursvoorzitter van de KONOT en Hugo Mistrate Haarhuis, voorzitter van de dorpsraad. Het raam is begin jaren 50 van de vorige eeuw geplaatst in de voormalige kleuterschool van Rossum. Bij de fusie van kleuter- en lager onderwijs is het raam herplaatst in basisschool “de Kerkewei”, in 2016 vervangen door een nieuwe school.  Sinds 2015 was het opgeslagen bij een agrariër in Volthe die er zorgvuldig mee is om gegaan. Het raam was formeel eigendom van Stichting KONOT die het heeft overgedragen aan de Rossumse gemeenschap, in deze vertegenwoordigd door de Stichting Maatschappelijk Welzijn Rossum. Het heeft nu een plek in het horecadeel van de CoCeR. Bij de officiële opening van het Kulturhus wordt plek ingeruimd voor de herbestemming van het raam, die mede mogelijk werd gemaakt door financiële bijdragen van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Oldenzaalse Geldermanstichting.

Na deze officiële handelingen kon iedereen in de ontmoetingsruimte plaats nemen en was het tijd voor een kopje koffie. Ilse Duursma: “Ik wil Rossum hartelijk feliciteren met dit prachtige kulturhus. Voor de gemeente is dit heel belangrijk. Er waren allerlei bijeenkomsten in dit gebouw. Ik heb hier hele goede herinneringen aan. Nogmaals hartelijk gefeliciteerd en heel veel succes”.

Op zaterdagmiddag 18 september tussen 15.00 en 17.00 uur konden belangstellenden een route door het gebouw gaan, waar in de verschillende locaties en ruimtes de gebruikers van de CoCeR zich presenteren en waar men kennis kon maken met hun activiteiten o.a. amateurtoneel Rossum, Theater Vitaal, open eettafel, schildersclub, Heemkunde Weerselo, Zij-Actief, de wandelgroep en nog veel meer. Te veel om op te noemen.  Voor kinderen was er een springkussen waar leden van de Rossumse scouting toezicht hielden en een suikerspin en ranja. Ter afwisseling verzorgden muziekvereniging St. Henricus en zangeres Anke Engelbertink enkele optredens. Alle activiteiten konden worden uitgevoerd met inachtneming van de geldende coronamaatregelen.

Rossum mag trots zijn op zo’n geweldig kulturhus waar zoveel activiteiten mogelijk zijn, verenigingen gevestigd zijn en zelfs met een eetcafé waar iedereen van harte welkom is.

Ine Flinkers