Algemeen

Vernieuwd bestuur zet streep door Glasrijk dit jaar

TUBBERGEN – De 24e editie van Glasrijk Tubbergen, die dit jaar op het programma stond van woensdag 30 september tot en met zondag 4 oktober, gaat vanwege de coronamaatregelen niet door. Dat besluit nam het vernieuwde bestuur van de organiserende Stichting Glasrijk Tubbergen. Want Edward Willems en Jan Kruse volgen vanaf begin dit jaar woordvoerder Hans te Kolsté en voorzitter Harry Kolk op als bestuursleden. Samen met Piet Bouman en Ceciel Pinners uit het vorige bestuur vormen zij de nieuwe organisatie. Te Kolsté en Kolk blijven als vrijwilliger bij het evenement betrokken.

Op de foto ziet u van links naar rechts: Jan Kruse, Piet Bouman, Ceciel Pinners en Edward Willems (onder).

Om de glaskunst alsnog voor het voetlicht te plaatsen, probeert Stichting Glasrijk Tubbergen om  tijdens het geplande Glasrijk weekeinde een glaskunstroute te houden. Hiervoor gaan zij in overleg met de TGT; Toeristisch Glinsterend Tubbergen.

 

Niet te doen

Begin dit jaar kwam het vierkoppige bestuur bijeen om de eerste schreden te zetten naar een boeiende 24e editie van Glasrijk Tubbergen. Deze had als thema ’75 Jaar bevrijding’ gekregen. Kunstcurator Renée Korbee had al een aantal glaskunstenaars bereid gevonden tot deelname. Helaas moesten de activiteiten noodgedwongen worden gestaakt door het coronavirus. “We hebben nog even afgewacht hoe de situatie zich ontwikkelde”,  vertelt Edward Willems die de voorzittershamer van Harry Kolk overnam. “Maar al gauw kwamen we tot het besef dat het voor ons onmogelijk was om de glasmanifestatie door te laten gaan.  Allereerst is anderhalve meter afstand een vereiste”,  legt de preses uit. “Veel expositieruimtes zijn behoorlijk klein. Dat betekent dat er maar één of twee bezoekers tegelijk naar binnen kunnen. Dat is niet te doen. Daarnaast lopen we door de Covid-19 maatregelen financiële bijdragen, waaronder gemeentelijke- en provinciale subsidies, mis. Om een kwalitatief goed en mooi evenement neer te zetten is dit geld wel nodig. Daarom besloten we dat het wijs zou zijn om deze editie te annuleren.”

 

Glaskunst en jubileum

De 24e jaargang van Glasrijk Tubbergen -en de eerste editie in deze bestuurlijke samenstelling-  ging ten onder aan het coronavirus. Dat wil niet zeggen dat er niets wordt georganiseerd. “We zijn van plan om een glaskunstroute te laten plaatsvinden in het eerste weekeinde van oktober”,  informeert Jan Kruse. “De route, voor auto’s en fietsen, ligt er al. Deze willen we uitbreiden en extra aandacht geven. Als de glaskunstroute doorgaat is er in elk geval nog iets op het gebied van glas die dagen. Dit bespreken we binnenkort met de TGT.” Wethouder Ursula Bekhuis, met onder andere Kunst en Cultuur in haar portefeuille juicht het initiatief toe. “Ontzettend jammer dat Glasrijk in zijn huidige vorm dit jaar niet door kan gaan, maar wel heel begrijpelijk”,  liet ze in een bericht aan het bestuur weten. “Mooi dat er toch op een creatieve manier gedacht wordt om in het ‘Glasrijkweekeinde’ de Glaskunstroute in de schijnwerpers te zetten en daaromheen het een en ander te organiseren.”

De organisatie zet vervolgens in op volgend jaar. Volgens de heren wordt het evenement in 2021 een bijzondere. Willems: “Ondanks dat het dan alsnog de 24e keer is dat de glasmanifestatie wordt gehouden, bestaat Glasrijk Tubbergen 25 jaar. Een zilveren jubileum wat we ook als zodanig gaan vieren. Hopelijk is het coronavirus tegen die tijd onder controle.”

 

Stabiele basis

Het vijfdaagse event Glasrijk Tubbergen mag jaarlijks ruim 30.000 bezoekers verwelkomen. In Europa is ‘t het grootste, gratis toegankelijke, glaskunstevenement in de buitenlucht in Europa. “Mede dankzij alle oud-bestuursleden is Glasrijk Tubbergen uitgegroeid tot een stabiel evenement”,  zegt Kruse. “Vanuit de basis kunnen wij verder.” Willems vult aan: “Wij, en ook wethouder Bekhuis, zijn enorm dankbaar dat zij zich al die jaren met hart en ziel hebben ingezet om het evenement èn Tubbergen op de kaart te zetten. Dat geldt eveneens voor alle vrijwilligers die jaarlijks helpen om Glasrijk in goede banen te leiden.”

Een aantal plannen voor de toekomst zijn inmiddels in kaart gebracht. “We vinden het belangrijk dat het event toegankelijk is voor iedereen”, laat de voorzitter weten. “Omdat Tubbergen de basis is, willen we met name de lokale inwoners meer enthousiasmeren voor Glasrijk. Daarvoor zijn we onder meer van plan om het randgebeuren breder te trekken. De laatste jaren was er al steeds meer aandacht voor. Zo zijn er jaarlijks pagodetenten voor ‘Art & Shopping’ en vinden er exposities plaats in etalages en in winkels. Op die manier worden de ondernemers er ook meer bij betrokken en creëer je een groter draagvlak.”

 

Bestuursleden gezocht

Het bestuur heeft de animo ondanks de tegenslag naar eigen zeggen beslist behouden. “Dat is waarom Jan en ik de bestuursfuncties hebben aanvaard”,  licht Willems toe. “Glasrijk Tubbergen is onderdeel van het DNA van Tubbergen. Duizenden mensen genieten er jaarlijks van de meest uiteenlopende vormen van glaskunst. Dat mag niet verloren gaan en daar zetten wij als bestuur ons graag voor in. Het zou wel enorm fijn zijn als we het bestuur nog verder kunnen breiden. Iedereen die belangstelling heeft nodigen we van harte uit om contact op te nemen. Dit kan per e-mail naar: info@glasrijk.nl.”