Algemeen

Verlate lintjesregen met trotse gedecoreerden

Borne | De verrassing was dit keer niet groot, alle negen gedecoreerden waren op 24 april al onverwachts bezocht door burgemeester Pierik. Per bakfiets overviel hij toen alle gedecoreerden thuis en bood hen een boeket bloemen aan. De onderscheiding kregen zij afgelopen week in, zoals burgemeester Pierik het noemde, de huiskamer van Borne, het Kulturhus. Er waren wat aanpassingen in de ceremonie vanwege het coronavirus. Er waren twee bijeenkomsten georganiseerd. De partners van de gedecoreerden werd gevraagd de onderscheiding op te spelden. Ook hadden de meeste gedecoreerden nu de tijd gehad om een toespraak voor te bereiden.

 

Burgemeester Pierik gaf aan dat het geen recht of een gunst is om een onderscheiding te krijgen. “Soms is een dank je wel te weinig. Neem dit prachtige compliment aan en beleef het met een lach”. Vervolgens werd er een filmpje getoond, gemaakt op 24 april, waarbij de burgemeester de mensen in hun woning overviel met een bos bloemen. Daarna zette hij de vrijwilligers in het zonnetje. Tonny Wolbers uit Zenderen was als eerste aan de beurt. De 72- jarige is lid van de technische commissie en mede vrijwilliger bij carnavalsvereniging De Doldraejers, vrijwilliger bij de onderhoudsploeg sportvereniging Zenderen Vooruit (ZV) en commissielid en vrijwilliger bij de parochie O.L.V. Onbevlekt Ontvangen.

 

Onderscheiding voor alle anonieme vrijwilligers

Gerard Welberg, ook uit Zenderen, werd naar voren geroepen. Hij doorbrak het protocol door zijn vrouw als dank een geschenk aan te bieden, “want zonder jou had ik dit allemaal niet kunnen doen”. Harry Baartman, die onlangs nog het meningsverschil bijlegde met Ruurd Hallema, vond dat deze onderscheiding opgedragen zou moeten worden aan alle anonieme vrijwilligers in Borne en sloot af met “good goan”. Gerda Welberg-Pierik hoorde van de eerste burger dat ze zeer geliefd was. Haar lijst met vrijwillige werkzaamheden was imposant. Zo deed zij, tot 2010, het secretariaat van de carnavalsvereniging Iem'nschoer. Was ze schrijfster en uitvoerder van het cabaret Katholieke Vrouwen Gilde - afdeling Borne. Ze is vrijwilligster bij St. Stephanus - Stefans-Hof, Borne, vrijwilligster bij ’t Dijkhuis, was ze voorzitter/penningmeester van de dansgroep De Klepperkloomp'n, en is ze vrijwilligster in het TMZ Borsthuis in Hengelo (O).

 

Minicollege

Piet Dijkstra, was de enige decorandes die tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau werd benoemd, de anderen werden Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij heeft een bijzondere rol gespeeld bij het Joods cultureel Erfgoed, voerde onderzoeken uit op de UT over kraakbeen herstel, deed vele uitwisselingen met studenten en zorgde voor een prima fusie als voorzitter en erelid van de hockeyclub Akelei met de hockeyclub Twente. Hij gaf een minicollege over de relativiteitstheorie van Einstein met als eindconclusie dat vrijwilligers heel belangrijk zijn en dat je van vrijwilligerswerk veel energie krijgt.

 

< Mijn vader zei tegen mij: Je kunt best eens wat voor een ander doen.

 

De weg kwijt

In de middagsessie werd Jan Snieders (73) naar voren geroepen die al 40 jaar vrijwilliger bij de buurtbus is, al vanaf de oprichting. Annemarie Haak dacht op 24 april dat burgemeester Pierik de weg niet kon vinden toen hij aanbelde. Zij was dan ook totaal verrast. Zij was bijzonder blij en trots op deze onderscheiding. Ze vertelde dat haar vader, die vroeger een kruidenierszaak had, haar een raad had meegegeven. “Mijn vader zei tegen mij: ‘Je kunt best eens wat voor een ander doen’, dus dat heb ik maar gedaan”.

 

Duizendmaal dank

Frans ten Tusscher is voorzitter van de cluster Accommodatie, Materiaal en Beheer bij NEO en lid locatieraad St. Theresiaparochie Borne. Ook hij had een toespraak voorbereid maar kreeg het even te kwaad. Hij vertelde dat zijn zoon er niet bij kon zijn. Die was net uit Singapore aangekomen maar door de corona maatregelen, moest hij eerst twee weken in quarantaine. “Maar dat komt ook allemaal goed”, zo sloot hij af. Als laatste werd René Morshuis, naar voren geroepen. “Ilse riep, of ik even naar de deur kon komen want er was iemand van de energiemaatschappij. ‘Poeier maar af’ zei ik, ‘ik vind dat moeilijk’, zo vertelde ze. Staat daar burgemeester Jan Pierik op de stoep, dat was onverwachts”. Hij besloot met: “Ik doe een aantal dingen waarbij het plezier voorop staat, bij alles wat ik doe. Duizendmaal dank voor deze onderscheiding”.

 

Op de tribune van de grote zaal van het Kulturhus waren er delen vrijgehouden om aan de coronamaatregelen te voldoen. Na het officiële gedeelte was er een receptie in de foyer van het Kulturhus. WA