Algemeen

Vereniging Heemkunde ‘oalde gemeente Weersel’ opent expositie over geschiedenis van gemeentehuizen Weerselo

WEERSELO - Zaterdagmiddag 24 april werd begonnen met de opbouw van de expositie in de Stiftswijzer op Het Stift in Weerselo. Enkele leden van de Heemkunde Weerselo waaronder: Maria Löbker, Janneke Brummelhuis, Guus Tijdhof en Evert Jan Krouwel hebben hun best gedaan om er een mooie expositie van te maken.

Maria Löbker vertelde over het verleden van de gemeentehuizen en opende de expositie. Uiteraard op veilige afstand volgens de coronaregels. Bij de opening, deze was in zeer bescheiden kring, waren de voorzitter van de Heemkunde Bert Wolbert en bestuurslid Mariët Reinders aanwezig.
Op 26 november 1811 was de installatie van de eerste burgemeester van Weerselo Hendrik Willem ten Cate. Met deze burgemeester was Weerselo een feit.
De eerste aangiften van geboorte, overlijden en huwelijk zijn op de expositie te zien. De expositie geeft een mooie impressie over Rudolph Wilmink, hoe belangrijk hij was. Verder is er de bouw van het eerste gemeentehuis op Het Stift in 1898 te zien. De verbouw van het gemeentehuis in 1921 en de officiële opening op 31 augustus. Dit jaar 31 augustus is het honderd jaar geleden dat de opening plaats vond. Ook is de bouw van het gemeentehuis op de Belt, de uitbreiding en de opheffing van de gemeente Weerselo te zien. Aangevuld met foto’s en bouwtekeningen is het een interessante expositie geworden.

De expositie is te zien in de Stiftswijzer op Het Stift van 24 april t/m eind mei. Deze is dagelijks geopend en gratis toegankelijk. De Stiftswijzer is te vinden naast de Stiftskerk.

Ine Flinkers

Uw reactie