Algemeen

‘Verdwaalde’ Kerstdorp-poort..?
Door coronamaatregelen: Kerstdorp Denekamp
zonder activiteiten alleen nog ‘kerstdecoratie’

DENEKAMP - Ongetwijfeld heeft menige voorbijganger zaterdag even vreemd opgekeken toen ze vrijwilligers bezig zagen met het plaatsen van de ‘dorpspoort’ van het Kerstdorp Denekamp voor de ingang van hotel-restaurant De  Schout aan het Nicolaasplein. En dat zullen daarna ook nog velen doen. Het afgelopen jaar stond deze door de Knikbuurt geschonken poort immers op de grens van Eurowerft en Nicolaasplein, waar ze diende als ‘toegangspoort’ tot het er achter op het plein geplaatste Kerstdorp. 

Een ‘dorp’ met een grote kerststal, een vijftal huisjes, een schapenstal en een ‘herberg’ (podium). En deze adventstijd dan de toegang tot het dorp via De Schout? Een erg vreemd besluit of wordt het Kerstdorp gesponsord door dit grote horecabedrijf,  of is het een beslissing mede op verzoek van de ondernemers rond o.m. de Eurowerft. Dit, omdat die poort in hun optiek een scheiding zou vormen tussen ondernemers aan plein en de rest van het centrum? Zelfs de ‘Knikploeg’ die de poort bouwde en deze vorig jaar aan het Kerstdorp schonk bleef enigszins het antwoord schuldig. De overige bebouwing, de kerststal enzovoort staan wel weer op de vaste plaats van voorgaande jaren. Alleen dus die poort, wat raar op zo’n vreemde plaats.

Kerstdorp is activiteitenlocatie, dus toepassing corona-maatregelen

Charles Brummelhuis en Edwin ter Haar de ‘burgemeesters’ van dit (tijdelijke) dorp in ’n doarp hebben wel het antwoord. Het Kerstdorp fungeert normaliter tijdens de adventstijd als een soort ‘evenementen-locatie’. De poort fungeert als toegang daarvan, terwijl met de kerststal en de andere bouwsels als de huisjes en de ‘herberg’ activiteiten worden verzorgd voor het publiek, de bezoekers. Bij de kerststal wordt op een zondag het ‘levende kerstverhaal gebracht, in de ‘herberg’ (het podium tegen De Wethouder)zijn kooroptredens en in de huisjes worden aan de kersttijd linkende artikelen en drankjes verkocht. Allemaal activiteiten die publiek trekken en dat is nou net het probleem in deze adventstijd, want in verband met de aangehaalde coronaregels zou bijvoorbeeld dat publiek , de bezoekers, gecontroleerd moeten worden op het bij zich hebben van de QR-code en het voldoen aan andere daartoe uitgevaardigde corona-maatregelen. Edwin ter Haar: “Hoe zouden wij dat nou allemaal kunnen organiseren. Met boa’s ? Bovendien blijft het Nicolaasplein gewoon ook een doorgaande route door het dorp. Die loopt dus door het Kerstdorp. De poort kan daardoor bijvoorbeeld ook niet aan de andere kant van het Nicolaasplein, vanaf de Oldenzaalsestraat , geplaatst worden, want die toegang moet open blijven voor brandweer en ambulance. En voor het gemeentehuis kan ze evenmin neergezet worden.” Kortom, geen activiteiten in het Kerstdorp, inclusief de poort , maar een,  wat ‘houterige’, kerstdecoratie.  (PBJ)