Algemeen

Vele herdenkingsmomenten Borne, Hertme en Zenderen

Borne - Na twee jaar geen grote herdenkingsbijeenkomsten op 4 mei te hebben kunnen houden, waren dit jaar op woensdag 4 mei vele inwoners van Borne, Hertme en Zenderen erbij. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei had voor de Nationale Herdenking het landelijk thema “Vrijheid in verbondenheid” gekozen. Volgens de officiële tekst in het memorandum van het genoemde Nationaal Comité 4 en 5 mei herdenken wij op 4 mei landelijk “….. allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord; zowel tijdens de Tweede Wereldoorlog en koloniale oorlog in Indonesië, als in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.”. In de kernen Borne, Hertme en Zenderen zijn de vele herdenkingsmonumenten enerzijds veelal gericht specifiek op een groep of persoon anderzijds staan deze ook voor alle omgekomen mensen zoals omschreven in het memorandum. De inwoners konden kiezen uit vele locaties in de gemeente Borne, waar de herdenkingsbijeenkomsten werden gehouden. Je kon ook nog meerdere bijeenkomsten in de gemeente bijwonen.

In Borne was de aftrap van de herdenkingen om 18.00 uur bij het monument ’50 jaar na dato’ (onthulling in 1993). Dit herdenkingsmonument tegenover het NS-station, op het groene plein tussen de appartementen, is een gedenkmuur van rode baksteen, waarop een in brons gegoten jas met davidster en een citaat uit de Talmoed (is zeer belangrijk boek uit het jodendom) in bronzen letters is aangebracht. “WIE EEN MENS REDT REDT DE HELE WERELD”. Na een korte toespraak onder belangstelling van een klein groepje inwoners legde burgemeester Jan Pierik, namens het college, een bloemstuk bij het monument. Ook een inwoner legde een bos bloemen erbij.

Direct daarna, om 18.15 uur, was er een herdenkingsmoment op de Joodse begraafplaats, een Rijksmonument, aan de Twijnerstraat. De groep betrokkenen was hier al groter, namelijk circa 30 inwoners stonden al voor het mooie entreegebouw bij deze kleine begraafplaats te wachten op de komst van de burgemeester. Een woord van welkom werd gesproken door de vertegenwoordigster van de Joods begraafplaats. Na een korte toespraak van Jan Pierik ging de groep naar het herdenkingsmonument op de begraafplaats. De burgemeester legde een krans bij het monument en er was een moment van stilte. Vervolgens legden enkele aanwezigen ook bloemen bij het monument en de andere aanwezigen een kiezelsteentje op het monument. Dit laatste volgens een oeroude Joodse traditie, op te vatten als een teken dat het graf – of in dit geval monument - met een bezoek wordt vereerd.

Uw reactie