Algemeen

Vele bekenden werkten mee aan jubileumboek honderd jarig Het Noordik

ALMELO – Het grote eeuwfeest van CSG Het Noordik (voorheen het Christelijk Lyceum Almelo) valt in het honderd. De reünie eind juni kon geen doorgang vinden en ook de feestweek voor leerlingen en personeel moest worden afgezegd door het coronavirus. Maar het jubileumboek is er! Het eerste exemplaar werd aangeboden aan oud-docent René Nogarede. Ook oud-leerling en burgemeester, Arjen Gerritsen, kreeg een exemplaar.

Het Noordik is in zijn 100-jarig bestaan een springplank geweest voor vele bekenden. Enkelen van hen hebben voorgaand schooljaar een bezoek gebracht aan hun oude middelbare school, om de jeugd te inspireren met hun verhalen. Zoals officier van justitie Betty Wind, die een masterclass verzorgde. Andere bekende namen zijn: Esmee Schreurs (winnares The Voice 2016), dj Michiel Veenstra, radiodirecteur bij Talpa Marc Adriani en operazangeres Johannette Zomer. En ook ondernemer Kees Smit en theoloog Gerrit Immink hebben hun basis gelegd op het Noordik. Volgens (locatie)directeur Gert ten Hove is dichter en schrijver Willem Wilmink de meest prominente leerling geweest. “Na zijn eerste jaar in Enschede is hij hier terecht gekomen.” Ten Hove heeft zelf ook op Het Noordik gezeten. “Het is voor mij een heel speciale school. Een fijne plek om te leren, om vrienden te maken en om samen te werken aan de toekomst van de jongeren.”

Verrijking
Het 250 pagina’s tellende jubileumboek kijkt terug op honderd jaar CLA en CSG Het Noordik. Een voorlopig comité besloot op 4 oktober 1919 tot het oprichten van een christelijk lyceum voor Twente en Almelo. Met een lening werd voor 45.000 gulden het pand aan de Vriezenveenseweg 1 in Ambt Almelo gekocht. Tot die tijd moest men naar Enschede toe. Ten Hove: “Dit besluit is echt een verrijking geweest voor Almelo en omgeving.” In 1960 begon de nieuwbouw aan de Noordikslaan. In 1993 ging de school Het Noordik heten.

Ten Hove is zeer tevreden met het jubileumboek. “Het ziet er prachtig uit en alle credits gaan dan ook naar de makers. Het heeft een heel andere opzet dan het boek dat is uitgebracht bij het 60-jarig bestaan van onze school. De geschiedenis is zoals die is. Maar er zijn vee nieuwe foto’s en verhalen erbij gekomen. Samen met de verhalen van onder meer bekende docenten uit die tijd is er een mooi beeld van de school ontstaan. Door het hele boek heen springen er twee dingen uit: Het Noordik is een school waar heel veel zorg is geweest voor iedere leerling en ten tweede dat leerlingen altijd alle gelegenheid heeft gehad om uit te zoeken wat bij hem past en welke talenten hij heeft.” Het boekwerk is gedrukt bij Lulof, ook een oud-leerling.

Ode aan Lyceum
Het boek bevat meer dan 200 foto’s, van 1926 tot en met 2020. In het boek staan dertig gesprekken met leerlingen en leraren die in 2020 op de school zitten tot en met oud-leraren en oud-leerlingen van boven de 80. Interviews met bijvoorbeeld (oud-)leraren Nogarede, Roep en Leijten, oud-rector Lub en oud-leerlingen Johannette Zomer (bekend als zangeres), Arjen Gerritsen (burgemeester van Almelo) en Sabine Uitslag (oud-lid van de Tweede Kamer). Ook wordt er ruime aandacht geschonken aan Willem Wilmink en zijn gedicht ‘Christelijk Lyceum’.

Renovatie
In het jubileumjaar wordt de start gemaakt van een grootscheepse renovatie. “We verwachten dit najaar nog te starten”, geeft Ten Hove aan. “Het onderwijs gaat steeds meer met zijn tijd mee. En daar moeten wij ons met het gebouw op aanpassen. Had je vroeger lessen van 50 minuten, waarbij je vooral naar de docent moest luisteren en aantekeningen maken. Nu moeten leerlingen zelf doelen gaan stellen. Waarin wil ik mij verdiepen? Waar heb ik meer ondersteuning nodig? We hebben daarom meer ruimtes voor kleine groepen nodig, maar ook collegezalen en stilteruimtes. We worden meer een soort IT-college, waarin leerlingen opdrachten vervullen. Het hedendaags middelbaar onderwijs is meer toegespitst op leren samenwerken, communiceren, creatief denken en feedback geven. En daar gaan we onze school op aanpassen.”

Reünie
De reünie, die 20 juni plaats zou vinden, is verzet naar 26 juni 2021. “Met een beetje geluk kan het dan doorgaan. Het mooie is dat we door de renovatie dan alle (oud-)leerlingen een steentje kunnen aanbieden van de school. A la een stukje van de Berlijnse muur. Alleen dan stukjes van het Noordik als aandenken aan 100 jaar prachtig onderwijs in Almelo.”

Het jubileumboek is een initiatief van de stichting Vrienden van het CLA en is te bestellen via www.boek100jaarCLA-Noordik.nl. Het boek kost vijftien euro.