Algemeen

Veel te zien over het leven van Hellendoorns gegoede burgerij: 'Op stand'

HELLENDOORN – Op de museumzolder van Erve Hofman in Hellendoorn wordt op vrijdag 29 april door loco-burgemeester Jelle Bentema de tentoonstelling 'Op stand' geopend. Vanaf dinsdag 3 mei is de interessante tentoonstelling voor het publiek te bezoeken.

Tineke van Buren heeft samen met haar zus Hannie Tijhuis en héél veel anderen de inrichting verzorgd. Lachend zegt ze: “Het was een heel karwei. De hulp van de mannen(vrijwilligers) is goud waard.”

Het idee voor 'Op stand' was er al voor de tentoonstelling over Hellendoorn in WOII. Van Buren: “Vroeger had je hier kastelen langs de Regge. Den Dam, Egede, Rhaan, Schuilenburg. Jammer dat daar zo weinig van overgebleven is. Maar van de deftige burgers in het dorp hebben we veel en weten we veel.”

Het dagelijks leven vanaf circa 1850

De tentoonstelling opent met een oude fiets, een gevaarte met groot voorwiel en klein achterwieltje. Dan volgt een 'familietafereeltje'. Keurig aangeklede poppen, een man en vrouw en twee kinderen. “Dat kleine jongetje is onze latere burgemeester Ninaber. Zijn naam leeft voort in de Ninaberlaan. En kijk, dat stripverhaal heeft zijn oom, Christiaan Biben, voor hem getekend om een keurige jongen van hem te maken.”

Dat is gelukt hij werd burgemeester! De Ninabers, de Bibens, de Kluvers, zij vormen het hart van de tentoonstelling. Christiaan Biben heeft De Voordam laten bouwen en een andere zus Biben leeft voort in de Bibenstraat. Zij heeft de modderige weg laten 'bekeien'. De fraai bewerkte houten doos op tafel werd door de notaris gebruikt. “En de koekoeksklok (in bruikleen) aan de muur is van de laatste Duitse keizer geweest.

”Bijzonder is de keurig uitgewerkte schets uit 1843 van een bruiloftsdis en volgorde van de bruiloftsgangers naar de kerk. “En de japon van mevrouw Kluvers heeft ze echt gedragen.” Bij het dagelijks leven hoorde ook een échte ijskast.

Uitgebreide verzameling

Blikvanger midden op de museumzolder is de vitrine vol prachtige japonnen. Biedermeiers met crinolines en wespentaille. Er voor een meisje met een spuit om de ramen te wassen. Er is een plattegrond van het notarishuis hoek Dorpsstraat/ Gerard Boschstraat en een plattegrond waar de kastelen stonden. Daarbij een zwaard en kogels van Schuilenburg, een boekje over Bommen Berend, een haardplaat van Rhaan en glaswerk opgegraven van Den Dam. Ook de bel die daar in de toren hing. Een dame op Den Dam kijkt uit over het kanaal naar de Regge. In een vitrine liggen de rekeningen van smid Tijhuis voor zijn adelijke klanten: “Net op tijd gered.”

In de volgende vitrine prachtig handwerk van de dames Stokkers (zij hadden nog tijd in overvloed). Veel linnengoed. Een verzameling strijkijzers. Waaiers, een balboekje, rookartikelen, tafelgoed... Eigenlijk te veel om op te noemen. Gewoon zelf gaan kijken! Dat kan tot en met de herfstvakantie. Op verschillende schermpjes worden filmpjes vertoond met duidelijke uitleg.