Algemeen

Veel enthousiasme in het ‘Houtdorp van Hertme’!

HERTME - Vorige week was het op woensdag en donderdag, 17 en 18 augustus jongstleden, zeer druk op een grasveldje naast het Openluchttheater Hertme. Dit keer niet met bezoekers voor een concert in het theater maar met circa 40 kinderen met begeleiding voor het bouwen van een echt ‘Houtdorp’! Dit jaarlijkse, succesvolle evenement wordt al zeker vijftien jaar georganiseerd in Hertme.

Tekst en foto’s door Hans Kamphuis

 

Bouwvakkers in spé

Op donderdagmorgen waren de contouren van vijf bouwwerken nog niet helemaal goed te zien. Gelukkig hadden de meeste groepen de bordjes met de naam van het bouwwerk vastgespijkerd aan de gevel of op een hekwerk voor het houten gebouw. Een kasteel met een schild erop en een denkbeeldige gracht erom heen, een hotel met de naam van een zeer bekende hotelketen met ‘valk’ in de naam, een boerderij met de omgekeerde Nederlandse vlag in de top én met ook nog enkele, houten dieren in de weide en ook nog een ‘normale’ woning met een ‘gevangeniscel’ erin voor mensen die niet willen luisteren. De kinderen hebben hun fantasie de vrije loop gelaten. Ze wilden het ook allemaal graag uitleggen wat ze al hadden gebouwd. De kinderen waren enthousiast aan het timmeren, zagen, uit elkaar halen van veelal houten pallets of aan het ‘regelen’ op of rondom het bouwwerk. Zo te zien zaten er zeker enkele potentiële bouwvakkers bij.

De organisatie

De organisatoren (en ‘hoofduitvoerders van de bouw’) van dit meerdaagse evenement, Laurens en Inge Snieders, kijken met veel plezier en voldoening naar de bouwactiviteiten van de actieve kinderen. Inge: “Door samen iets tastbaars te creëren werken de kinderen goed en met veel plezier samen aan hun bouwwerk. We hebben de circa 40 kinderen verdeeld over vijf groepen met een mix aan leeftijden per groep. Aan elke groep is ook een vrijwillige ouder toegevoegd om te helpen. Gelukkig hebben we enkele ouders bereid gevonden om te helpen als vrijwillige ‘bouwer’. De kinderen, in de leeftijd van circa zes jaar tot en met twaalf jaar, komen allemaal uit Hertme en de meesten zitten op de basisschool St. Aegidius in Hertme. Bijna driekwart van de leerlingen van de basisschool doet mee aan het ‘Houtdorp’.” Best opvallend in de vakantieperiode. Laurens: “We hebben het nu ook weer in de laatste week van de bouwvakvakantie gepland omdat ik volgende week weer moet werken in de bouw. Vele kinderen in Hertme proberen de ouders ‘te sturen’ om hun vakantiereis te plannen vóór het bouwen van het ‘Houtdorp’. De kinderen willen graag mee doen, daarom is er zo’n hoge opkomst.” Laurens en Inge organiseren het ‘Houtdorp’ al enkele jaren en hebben aangegeven na volgend jaar de organisatie te willen overdragen aan andere vrijwilligers. Ze verwachten dat dat wel goed zal komen in Hertme.

Donderdagmiddag volgt nog de afwerking van de bouwwerken met zeil en kleden en de verdere aankleding binnenin de bouwwerken. Vervolgens gaat een jury de winnende groep bekend maken. Er is geen prijs maar wel de eer te hebben als groep van ‘het mooiste bouwwerk van het Houtdorp Hertme 2022’.

De organisatoren zijn zeer blij met de vele sponsoren die de houten pallets en andere materialen, in natura, beschikbaar hebben gesteld.