Algemeen

Van ‘afstrijkwandje’ van huisschilders tot uniek ‘schilderij’

DENEKAMP  - Toen Aart-Jan Smit midden jaren zeventig op een dag in de werkplaats van schilder Jan Mensink aan de Lange Voor kwam viel zijn oog op een naar zijn mening bijzonder ‘kunstwerk’. Het maakte direct naast de werkbank deel uit van de houtenwand van de werkplaats. 

Aart-Jan: “Ik zei tegen Jan Mensink dat ik dat wandgedeelte wel wilde hebben, ik vond het net een schilderij. Met enige overtuigingskracht kreeg ik dan toestemming om het uit de originele wand van de werkplaats te zagen, maar ‘als je het maar weer netjes repareert’. Dat werd een forse klus, want het ‘schilderij’ met een afmeting van 87x151 cm. was door de enorme hoeveelheid verf op het hout loodzwaar.

Ik heb thuis een zaag gehaald en het kunstwerk, want dat vond ik het toen en dat vind ik het nog, uit de wand gezaagd. Daarmee ben ik vervolgens naar smidje Rondhuis gegaan die er een stalen frame voor maakte met de mogelijkheid om het op te hangen. Dat ‘kunstwerk’ heb ik, nadat we in 1986 uit Denekamp vertrokken zijn, altijd bewaard!” Aart-Jan Smit, met echtgenote Atie woonachtig in Oldenzaal, is van mening dat het schilderstuk een echt brokje Denekamper nostalgie vertegenwoordigt als je het verhaal erachter kent. Het is in zijn optiek gewoon een brokje geschiedenis van ‘’n doarp’. Wie die geschiedenis kent, zal het met hem eens zijn. En wat is die geschiedenis?

Resultaat van vele jaren uitgeslagen verfkwasten ……..

In feite een heel simpele. Aart-Jan: “Jan Mensink (prins carnaval 1975, pbj) legde me uit dat op die plek aan de wand drie generaties Mensink hun verfkwasten hadden uitgeslagen: hijzelf, zijn vader Jan en zijn opa, ook Jan genaamd Het gevolg was een prachtig reliëf van allerlei kleuren, soms wel centimeters dik op die plek!” Drie generaties schilders Jan Mensink aan de Lange Voor. Iets meer daarover kan André Borggreve daarover vertellen. Hij was tot 2012 tientallen jaren zelf werkzaam bij dit ‘familiebedrijf’, dat uiteindelijk is overgenomen. André heeft eveneens een dergelijk schilderstuk in huis hangen. “Het is de voorkant van een lade in de werkbank. Ook daar streken we de kwasten op uit. Ik heb het ook als schilderij in de woonkamer hangen en zie er zelfs de afbeelding van een vis in.” Echte kunst dus, want iedereen mag er in zien wat hij/zij er in denkt te zien……

Hij vindt het een prima idee van Aart –Jan Smit om diens ‘schilderij’ in Denekamp te bewaren als kunstwerk en als aandenken aan drie generaties huisschilders Mensink. Niet om het te verhandelen dus, maar een tot kunstobject verheven stuk werkplaatswand, een eeuwlang de plaats van de ‘uitstrijkjes’, maar dan van verfkwasten van de ‘Mensinks’ en hun medewerkers……….

Tekst: PBJ, foto A-JS