Algemeen

Unieke lichtroute; creativiteit van buurtbewoners trekt veel bekijks

WIERDEN – In het bijzijn van vertegenwoordigers van de meeste buurten is dinsdagavond 19 april de lichtroute in het kader van 'Vier de vrijheid' officieel geopend. Met een ferme druk op een knop door burgemeester Doret Tigchelaar en kartrekkers familie Beldman werd het lichtornament in buurtschap de Huurne geactiveerd. Daar wordt een spannende verzetsactie, het laten ontsporen van een trein bij De Koepel (elders ook te lezen in deze krant), uitgebeeld. Tot en met 5 mei zijn op veel locaties mooie objecten te zien, die in de avonduren prachtig worden uitgelicht en sommigen zelfs zijn voorzien van extra effecten.

In een grote ruimte bij boer Bartels werd voorafgaand aan de officiële start van dit bijzondere evenement nog kort gesproken door Ria Broeze, voorzitter van de overkoepelende stichting Vier de Vrijheid en één van de kartrekkers van de lichtroute, Bart Beldman. “Er zijn zo veel mooie dingen te zien, iedereen heeft heel goed zijn of haar best gedaan. We mogen best zeggen dat de onderlinge concurrentie groot is”, sprak Broeze de aanwezigen toe. “Het creëren van zo'n mooie lichtroute is alleen maar mogelijk doordat het samen optrekken in de genen van de Wierdenaren zit. Als er écht iets moet gebeuren, dan gebeurt 't! Daar ben ik trots op!”

Aansluitend hield Kees Kroon, vrijwilliger van de Historische Kring Wederden, een korte presentatie. Hij heeft in de loop der jaren veel kennis vergaard over de periode van de Tweede Wereldoorlog en met name de gebeurtenissen rondom het dorp Wierden. Zijn presentatie had één rode draad: herdenken is een kruispunt van heden en verleden.

Aansluitend liep het gezelschap naar het grote lichtobject in de Huurne, om de verlichte route officieel te openen. Nog tot en met Bevrijdingsdag is de route operationeel. In totaal omvat deze zo'n tachtig kilometer, maar is opgeknipt in vier delen. De route is te downloaden via www.vrijheidwierdenenter.nl, of via de OnRoute app of als boekje verkrijgbaar bij Reterink in Wierden en Primera in Enter voor twee euro.

Een bijzonder uitstapje in de route is de film die de buurtschap De Lage Egge heeft gemaakt. De film neemt de kijker mee terug naar de gebeurtenissen in de buurt tijdens de oorlog. Het is een filmdocumentaire met in stijl geklede acteurs en met interviews met overlevenden. In de hele buurt zijn ook doeken te zien en voorstellingen die fragmenten uit de film voorstellen. De film is dagelijks te zien in de pop-up locatie in de schuur van de familie Westrik aan de Lage Eggeweg 9 te zien. Ter plaatse zijn ook spullen uit de oorlogsperiode tentoongesteld. De buurt ontvangt 's ochtends groepen op afspraak. Daarvoor kan telefonisch contact worden opgenomen via 06 – 19 97 98 72. Daarnaast zijn er in de middag twee filmvoorstellingen vrij te bezoeken, om 13.30 uur en om 15.00 uur. De Lage Egge is ook opgenomen in één van de vier lichtroutes in de avonduren. Dan worden langs de route gebeurtenissen uitgelicht die zich in dit deel van Wierden hebben afgespeeld.Verder is er nog een filmdocumentaire over de vondst van een Duitse en een Canadese helm in het bos tegenover het voormalige kamp van de bezetter (het latere Ambonezenkamp). Twee jongens van een jaar of twaalf vonden deze helmen in 1967. Allebei zijn ze nu 66 jaar. Zij vertellen over de bevechten die hier in de laatste dagen voor de bevrijding plaatsvonden. Deze film is met een QR code te bekijken.

Over beeldmateriaal gesproken, op donderdag 28 april is er in de tent op het Binnenhof een filmavond. Er worden films gedraaid door de Historische Kring die nog niet eerder zijn vertoond, waaronder het turfsteken in het Wierdense Veld, de NAD-werkkampen Westervenne en het Vossenbosch, mobilisatie van het Friese bataljon en meer. Het zijn authentieke filmbeelden van toen. Aanvang is donderdag om 20.00 uur en de entree bedraagt vijf euro per persoon en dat is inclusief een gratis kopje koffie of thee.

Op vrijdagavond 29 april worden in besloten gezelschap om 20.00 uur de prijzen uitgereikt aan de winnende buurten of straten van de lichtroute.