Algemeen

Uniek boek: Wulpen aan de Fortwijk

GEERDIJK / VROOMSHOOP/ WESTERHAAR - Er is een uniek boek verschenen van de hand van Harm Jan Kerssies uit Vroomshoop, met als titel: ‘Wulpen aan de Fortwijk’. In het boek wordt op uitgebreide wijze ingegaan op de geschiedenis en toekomst van de Wulp in het gebied tussen globaal Geerdijk, Vroomshoop en Westerhaar rond de Fortwijk. De ondertitel van het boek luidt dan ook: ‘Van terugblik naar vooruitzicht’.

Tweede boek

‘Wulpen aan de Fortwijk’ is overigens al het tweede boek van vogelbeschermer Harm Jan Kerssies uit Vroomshoop. In 2012 verscheen “Weidevogelbescherming in de praktijk’ ook al van zijn hand. Waarmee gelijk duidelijk wordt waar de passie van Kerssies ligt. Hij zegt hierover: “Wat vooral belangrijk is, is om je te realiseren dat je weidevogelbescherming doet op het land van iemand anders, het is dus uitermate belangrijk om je als gast te gedragen!”

Hulp van boeren

Harm Jan Kerssies is enorm trots op de hulp die lokale weidevogelbeschermers krijgen van de lokale boeren. Hij zegt: “Van kanaal Almelo – De Haandrik tot het Stroomkanaal [gebied Fortwijk] doet vrijwel alle grond mee aan weidevogelbescherming. Dat is echt fantastisch! Want zonder de hulp van de boeren ben je als weidevogelbeschermer nergens. In het gebied werken de boeren actief mee aan het beschermen van de daar aanwezige weidevogels en daardoor krijgen deze weidevogels een kans! Je merkt ook dat boeren zich tegenwoordig veel bewuster zijn van de vraag hoe om te gaan met het bodemleven op hun gras- of bouwland. Dat is echt geweldig! Er is momenteel een unieke samenwerking tussen Hammer Vogelwacht en de boeren. En het mooie is dat de boeren ook onderling genieten van het succes dat wordt behaald met de weidevogels.”

De Wulp

Als zijn favoriete weidevogel de Wulp te sprake komt steekt Harm Jan Kerssies gelijk van wal. “Wist je bijvoorbeeld dat een wulpenpaar tot 30 jaar oud worden kan? En dat ze elk jaar ongeveer op dezelfde plek terugkomen, in een cirkel van zo’n 200 a 300 meter? En dat een echtpaar elkaar een heel leven trouw blijft? Maar dat geld dan alleen in het broedseizoen, de rest van het jaar zien ze elkaar niet! Daar zouden denk ik ook heel veel mensen voor tekenen” zegt Kerssies lachend.

Intrigerende vogel

En Kerssies gaat verder: “Ik weet veel van de Wulp voor wat betreft het broedseizoen van februari tot juli, maar wat ze in de tussentijd precies uitspoken is veel minder duidelijk. Het is dan ook een enorm intrigerende vogelsoort. Zo zijn het solitaire broeders. Dat houdt in dat ze onafhankelijk van soortgenoten en andere vogels hun gang gaan.” En op de vraag waarom hij zo verknocht is aan juist deze vogelsoort zegt Kerssies: “De Wulp geeft een fantastisch geluid, en bovendien is het een geweldige statige vogel met een enorme uitstraling. Er zit iets magisch om de Wulp. Maar misschien nog wel belangrijkers; het zijn de vogels van het hoogveen. Het zijn dus de oudste bewoners van het gebied Fortwijk. Door de tijd heen zijn ze gebleven en hebben ze zich aangepast, ik vind dat heel intrigerend.”

Nu verkrijgbaar

Het bijzondere boek: ‘Wulpen aan de Fortwijk’ is vanaf nu verkrijgbaar voor 25 euro bij boekhandels Bruna Brinkman in Vroomshoop en Heijink in Hardenberg. Ook is het boek te verkrijgen via Harm Jan Kerssies.

 

Uw reactie