Algemeen

Uitzending film over oorlog en bevrijding op HOi tv

HAARLE/NIJVERDAL – Vrijdagavond 9 april om 19.00 uur zendt HOi tv de film 'Haarle in oorlogstijd' uit. Een film met oude beelden, muziek en interviews. Voor iedereen komt er nu een mogelijkheid om de film van Henk Vloedgraven en Willy Wolterink te bekijken. De beide heren zijn blij met de uitzending want zij hebben erg veel uren in de totstandkoming van de film zitten. Oorspronkelijk was het de bedoeling om de film in april 2020 in dorpshuis De Veldkamp in Haarle te vertonen in het kader van de viering van 75 jaar Vrijheid. 

Wolterink: “We hadden daar een megagroot scherm, goed geluid en waren heel benieuwd naar de reacties van de Haarlenaren. De kaartjes waren al verkocht maar toen kwam de lockdown door corona.”

Hoofdrolspelers
Willy Wolterink is de man van de beelden, de filmer van het tweetal. Hij schat dat hij zo'n vijfhonderd uur aan de film gewerkt heeft. Nadat de vertoning verleden jaar niet doorging, is hij nog aan het schaven en bijwerken geslagen. Henk Vloedgraven noemt zichzelf lachend 'de producent'. Hij is ongeveer tweehonderdvijftig uur bezig geweest. Onder meer met afspraken regelen, onderzoek doen en teksten maken. “We zochten mensen, ouderen uit Haarle, die uit eigen ervaring over de oorlog konden vertellen. Die het zelf hadden meegemaakt”, vertelt de regelaar. “We hebben zes 'hoofdrolspelers'.

Vrijheid
Het centrale thema van de film is vrijheid. Daarover gaat de film in vier delen; twee kortere en twee langere. Het begint met '1800 dagen Oorlog'. Daarin vertellen vier personen over hun belevenissen in de oorlog. De enige plek in de gemeente Hellendoorn waar echt gevochten is, is Haarle. Daarna volgt 'Sporen in de Haarlese bodem'. De beide filmers volgen Ron Besten die met zijn metaaldetector nog steeds allerlei zaken uit de oorlog tevoorschijn haalt en onder meer laat zien waar schuttersputjes zaten.'

Wat gebeurde er op 9 april 1945?
In het derde deel wordt de route van de Canadese divisie, een grote overmacht, beschreven die vanuit het zuiden via verschillende routes Haarle kwam bevrijden. De oorlogshandelingen worden belicht. Uitvoerig wordt ingegaan op het gevecht om de Palthetoren met info uit het boek van De Kempenaer. De bevrijding van Haarle duurde zeven uur. Tien Canadese soldaten kwamen daarbij om. Ze werden begraven in de weide van Nahuis Later zijn hun stoffelijke overschotten herbegraven op de Canadese erebegraafplaats in Holten.

Het laatste deel heeft de titel 'Wakker worden het is oorlog'. De zussen Tonia en Marietje Holtmaat, beiden over de 90, vertellen hun oorlogservaringen. “Als je hun verhaal hoort, lopen de rillingen nog over je rug. Je merkt hun spanning, angst, het gevaar dat op de loer ligt en hun verdriet. We zijn met hen naar de boerderij van hun ouders geweest. Ze hebben het over hun broer die getroffen werd door een Engelse bom en de oorlog niet overleefde. Over de Duitsers die bij hen ingekwartierd waren. Over hun moeder die opmerkte dat die Duitse jongens er ook niets aan konden doen, over hun vlucht”, zegt Vloedgraven. “Omdat het een film is en je de beelden ziet, beleef je hun verhaal intensiever dan wanneer je het leest in een boek.”

Filminformatie
De film duurt twee uur. De uitzending wordt verschillende keren herhaald. En is ook op uitzending gemist te vinden via
https://www.hoimedia.com/uitzending-gemist/ Op Ziggo op vrijdagavond 9 april afstemmen op kanaal 42 en wie via KPN kijkt, moet afstemmen op 1325.

Willy Wolterink: “We hopen dat er veel mensen kijken en dat er meer verhalen loskomen naar aanleiding van de film. Wie weet wat er nog van komt...

Dodenherdenking Haarle
Op dinsdag 4 mei om 20.30 uur zendt HOi tv opnames uit van de herdenkingsdienst in 2020 in de kerk in Haarle. Er wordt speciaal aandacht besteed aan de gesneuvelde Canadezen. Zangeres Annet Nikamp vertolkt het 'Ave Maria'. Ook deze filmbeelden zijn gemaakt door Willy Wolterink.