Algemeen

Twentse buschauffeurs winnen Rookvrije Generatie award

ALMELO - De twee Twentse buschauffeurs Marc Hinskens en Richard Roolvink hebben uit handen van FC Twente voetbalster Renate Jansen de Rookvrije Generatie Award ontvangen. De mannen zetten zich belangeloos in om alle busstations en haltes in Twente rookvrij te krijgen zodat kinderen niet meer in de rook van anderen op hun bus moeten wachten. Hinskens en Roolvink wonnen de award in de categorie personen.

Marc Hinskens (midden) en Richard Roolvink (rechts) hebben uit handen van voetbalster Renate Jansen de Rookvrije Generatie Award ontvangen.

Een incident in Westerhaar was voor de Almelose mannen de aanleiding om de haltes in Twente rookvrij te krijgen. Richard stond met zijn bus bij het busstation in Westerhaar te wachten totdat hij zijn rit kon voortzetten. Een moeder met twee kleine kinderen zat in het bushokje te wachten, toen een man een sigaret opstak in de abri. Toen de vrouw opmerkte dat ze dit niet prettig vond in het bijzijn van haar kinderen, reageerde de man fel terug en vroeg haar waar ze zich mee bemoeide. “Hij begon haar voor van alles uit te maken. Wij mogen ons daar als chauffeur niet mee bemoeien. Maar het greep me wel aan”, zegt Richard. “Het is in principe niet normaal dat mensen nog steeds roken waar kinderen bij zijn, Vandaar dat we dit initiatief zijn begonnen.”

Aanspreken op gedrag
Diverse gemeenten gaven gehoor aan de oproep van de buschauffeurs om alle busstations en bushaltes in Twente rookvrij te maken. Losser, Dinkelland, Tubbergen, Ootmarsum, Oldenzaal en Rossum zijn hier al in geslaagd. Vorig jaar juni werd het eerste blauw/witte bord geplaatst bij bushalte Broekhoekweg in Losser. De twee initiatiefnemers zijn ervan overtuigd dat de borden effect hebben. “Ouders en kinderen hebben nu een houvast om rokers erop te wijzen dat ze ergens anders een sigaret moeten opsteken. Er rijdt niet telkens politie rond om te handhaven, maar mensen kunnen elkaar nu wel makkelijker aanspreken op hun gedrag.”

En bij diezelfde bushalte ontvingen Marc en Richard de bokaal. De buschauffeurs verdienen volgens de vakjury een enorme pluim, vooral omdat ze zich hartgrondig en succesvol hebben ingezet voor het rookvrij maken van de busstations in Twente. Ook het hoge aantal publieksstemmen gaf de doorslag. Richard: “De verhalen in de media heb ik steeds gedeeld. Ik heb redelijk wat volgers op LinkedIn, waardoor ons verhaal heel Nederland door ging.”
De mannen ontvingen een enorm grote beker, een hoodie en uit handen van de Losserse wethouder Anja Prins een bos bloemen.

Van perron naar bushalte
In de grote Twentse steden Almelo, Hengelo en Enschede is nog geen enkel bord van ‘Rookvrije zone’ te vinden. Volgens Marc en Richard valt daar nog veel winst te behalen. “Er ligt nog geen enkele tegel in Almelo. We hebben nog niet eens een gesprek gehad met de gemeente. Ondertussen ligt het terrein voor de ingang van het station vol peuken. Want op elk treinstation mag er inmiddels niet gerookt worden. Maar wanneer een trein lange vertraging heeft, gaat iedereen naar beneden, om voor de ingang van het station nog snel een sigaret te roken. En die peuken schieten ze op straat. Je gooit dan gewoon afval op straat.”
Volgens Marc en Richard hoeft echt niet bij elke bushalte een bord te komen. “Er is een aantal haltes waar het vaak rustiger is. Maar juist bij de drukke haltes zoals het treinstation en bijvoorbeeld op het Windmolenbroek is het wenselijk.”

De Twentse buschauffeurs zijn inmiddels in gesprek met gemeente Almelo. “Ze willen eindelijk serieus met ons om de tafel”, reageert Richard opgelucht. “Het is de eerste grote gemeente in Twente die ons serieus neemt. Ik heb contact gehad met Jorien Geerdink van de PvdA en zij was heel verbaasd dat we al een jaar bezig waren om een afspraak te maken met de gemeente. We hebben haar bewijzen gestuurd en zei reageerde ‘Dit kan echt niet. Zo moet het niet gaan.’ Ze heeft haar nek nu voor ons uitgestoken.”

Het uiteindelijke doel van Marc en Richard is om alle haltes in Nederland rookvrij te krijgen. “Wij vinden het een burgerplicht dat iedereen recht heeft op een rookvrije omgeving. En iedereen ziet tegenwoordig wel in dat roken slecht is. ”