Algemeen

Tweedehands boekhandel Pepyn wordt binnenkort 35 jaar

NIJVERDAL - Vroeger was de Wilhelminastraat de winkelstraat van Nijverdal. Nu is daar weinig meer van te merken, maar er is nog een echte winkel! Dat is tweedehands boekhandel Pepyn Wilhelminastraat 2 op de hoek van de Kerkstraat. Het is een echt snuffelwinkeltje in een heel karakteristiek pandje. Met een gevarieerde verzameling boeken. En je hoeft heus geen geld mee te nemen. Je kunt er gewoon met pin betalen. Dat verwachten klanten niet.

“Ja”, zegt Anita Eugelink “35 jaar geleden hebben we dit pand gekocht. En 1 of 2 november zijn we met de winkel begonnen. Ik vond en vind het nog steeds een leuk, klein winkeltje. Passend bij onze handel. En lang geleden was de Wilhelminastraat de Kalverstraat van Nijverdal.” Voordat ze met de boekenwinkel begon was ze actief op beurzen en markten. ”En langzamerhand groeiden we naar de winkel toe.” In het begin verkocht Pepyn ook nog veel (educatief) speelgoed. Dat is nu wat minder, maar er is nog wel Loco en Memory te koop. En natuurlijk veel kinderboeken. “Want lezen is een vaardigheid waar kinderen hun hele leven wat aan hebben”, vindt Eugelink. “Als je goed kunt lezen, red je je beter in de wereld. En je kunt heerlijk wegdromen met een boek. Je fantasie zijn gang laten gaan en alles om je heen vergeten. Dat is zeker nu heel belangrijk.”

Het aanbod aan boeken bij Pepyn is afwisselend. Er is veel streekgeschiedenis en literatuur. Maar ook thrillers, natuurboeken, oorlogsboeken en bijvoorbeeld stripboeken. Geen naslagwerken als encyclopedieën. “Voor informatie kijkt tegenwoordig iedereen op Internet. ”Bij goed, droog weer – ook als de winkel niet geopend is - staat de boekenbak buiten. Alle boeken op de kraam kosten 1euro. Geld kan in het busje. “Ik vertrouw de mensen”, merkt Eugelink op. “Soms zit er wel eens 20 cent in het busje. Dat vind ik jammer. Maar het zij zo.” Ze ziet de winkel een beetje als haar hobby. En of ze nog lang doorgaat? “Geen idee.”

De boekenwinkel heeft vaste klanten en af en toe komen er verzamelaars of mensen die een bepaald boek zoeken als grapje voor een cadeau. Pepyn verkoopt boeken en koopt ook boeken in. Wat niet verkocht wordt, gaat uiteindelijk naar een goed doel. “Als mensen komen met heel bijzondere boeken, eerste drukken of een antieke atlas verwijs ik hen door naar een antiquariaat”, zegt de boekverkoopster. Ze vindt het wel jammer dat er door corona geen boeken- en rommelmarkten zijn.

Lachend vertelt ze dat ze, hoewel ze de boeken voor het uitzoeken heeft, toch lid is van de bibliotheek. “Mijn belangstelling is breed. Ik lees graag psychologische thrillers, literatuur en geschiedenisboeken.

Pepyn is donderdagmiddag van 13.00 tot 17.30 uur open, vrijdag van 13.00 tot 17.00 en zaterdag van 13.00 tot 16.00 uur. Ook op verzoek. Info: pepijnboeken@hotmail.com of 0548-617023.