Algemeen

Tweede Wereldoorlogsvliegtuigen 10 april mogelijk boven Daarle/Daarlerveen te zien

DAARLE/DAARLERVEEN – Egmond Vintage Wings vliegt op zaterdag 10 april, de dag van de bevrijding van Hellendoorn, over de gemeente Hellendoorn. Volgens Tom Wilps, voorzitter van de vereniging, vliegen naar alle waarschijnlijkheid zes tweede wereldoorlogsvliegtuigen om 13.10 uur over de gemeente heen als eerbetoon aan de mensen die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog.

“We willen om strak 13.10 uur over de Dorpstraat in Hellendoorn heenvliegen. We vertrekken een half uur daarvoor vanuit Vliegveld Hoogeveen”, legt Wilps het plan uit. Het gaat enkel om 2e wereldoorlog vliegtuigen. “We hebben zelfs één toestel waar piloten in werden opgeleid om mee te vliegen tijdens de oorlog. Dit is het enige toestel in Europa.”

Ronde over de gemeente Hellendoorn
In eerste instantie zouden de oorlogsvliegtuigen landen op een weiland in de gemeente Hellendoorn, maar door het coronavirus kon dat niet doorgaan. “Dat was natuurlijk wel mooier geweest, dan konden mensen ook komen kijken van dichtbij. Nu vliegen we alleen een ronde over Hellendoorn, Nijverdal en Hulsen.” Eventueel vliegen de oorlogsvliegtuigen ook over Daarle en Daarlerveen, maar dat ligt nog aan de weersomstandigheden. Dit zal later via de social mediakanalen bekend worden gemaakt.

Geen vliegshow
De inwoners van de gemeente Hellendoorn hoeven echter geen vliegshow te verwachten. “Wij zullen geen loopings maken en maken er zeker geen vliegshow van. Dit is alleen een eerbetoon de mensen die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog.”

In formatie
Wilps laat weten dat er in formatie gevlogen gaat worden. “We vliegen net als ganzen in een v-vorm, dat staat voor een Victory-flight of wel een bevrijdingsvlucht”, vervolgt hij. “We vertrekken dus vanuit Hoogeveen, daarna vliegen we over Ommen en dan nadert de gemeente Hellendoorn.”

Om exact 13.10 uur vliegen de toestellen boven de Dorpstraat, twee of drie minuten later naderen de toestellen het centrum van Nijverdal. “We zullen voor de mensen niet lang te zien zijn, maar ze kunnen ons vanuit hun tuin wel voorbij zien komen”, aldus Wilps. 

Egmond Vintage Wings
Egmond Vintage Wings is een vereniging met een privécollectie aan toestellen. Wilps is voorzitter van de vereniging, maar Jack Jr. van Egmond heeft het bedrijf ATN Aircraft Division nog altijd in handen op vliegveld Hoogeveen. “De vereniging bestaat veelal uit vrienden en kennissen met een vloot van 14 toestellen, waarvan negen luchtwaardig. De andere vijf worden nog gerestaureerd.”

 

Voor meer informatie kan er ook gekeken worden op www.egmondvintagewings.com.