Algemeen

Tekst: MyLines

Troepzoeken en geluk vinden tijdens Nationale Kringloopdag

BORNE – Normaal gesproken is het al druk bij de Kringloopwinkel aan de Ambachtsraat op een zaterdag, maar afgelopen weekend was het al helemaal aanpoten voor de vrijwilligers en het personeel. Met andere woorden: de Nationale Kringloopdag sloeg in Borne goed aan.

Bedrijfsleider Marco Pierik, sinds vier maanden in functie, besloot dit jaar anders dan zijn voorganger, mee te doen aan de dag die geïnitieerd wordt door de branchevereniging. “Het leek me leuk om op deze manier extra aandacht te genereren voor onze winkel”, vertelt hij zittend op een van de banken in de zaak. “Op zaterdagen zijn er gemiddeld tweehonderd klanten, ik denk nu zeker zeshonderd tot dusver. Het thema van dit jaar ‘Vind je geluk in de kringloopwinkel’, sprak me aan. “Vandaar dat we meedoen.”

Alle bezoekers kregen bij binnenkomst een lootje waarmee prijzen te winnen vielen. De hoofdprijs, een tegoedbon van honderd euro, was verstopt en werd door de Bornse Lucinde Hesselink gevonden in de kast bij de kinderboeken.

“De mensen zijn helemaal enthousiast over wat ze allemaal winnen”, zegt Indy van Duist die de prijzentafel bemant. Ze loopt stage bij de Kringloopwinkel in Borne en werkt er als vrijwilliger. “Ontzettend leuk om te doen, de sfeer is goed en de collega’s zijn erg leuk.”

Troepzoeken
Haar moeder Orianda komt geregeld shoppen aan de Ambachtstraat. “Al lang voordat mijn dochter hier werkte hoor”, vertelt ze. “Aan de Bornerbroeksestraat kwam ik al vaak. Een enorme verbetering trouwens sinds ze hier zitten.” Ze komt vaak even snuffelen tussen de spullen en de kleding hier. “Ik vind altijd wel wat”, zegt ze. “Dingetjes voor in huis of voor de tuin…laatst nog ligbedden bijvoorbeeld en kopjes.”

In het mandje dat ze vandaag achter zich aantrekt, heeft ze een tuniek, een blouse en een herenbroek. “Moet je zien hoe mooi nog, en dat voor een paar cent. Je zit gewoon dat het niet of bijna niet gedragen is. Waarom zou je meer betalen?” Ze wisselt regelmatig van accessoires thuis door bij de kringloop te winkelen. “Mijn man noemt het ‘troepzoeken’ “, zegt ze lachend. “Maar dat is het echt niet, de meeste spullen zien er heel mooi uit. En als ik ze zat ben, breng ik de artikelen zelf weer naar de kringloop toe. Ik vind het een mooi idee dat alles wordt hergebruikt.”

Pierik is blij met de vaste klanten die op de Nationale Kringloopdag afkomen, maar ook met de nieuwe. “Ik hoorde net iemand zeggen dat ze al twee jaar in Borne woont en hier nog nooit geweest was. Daarna zei ze dat ze zeker vaker gaat komen. Daar doen we het voor!”