Algemeen

Tot schilderij uitgegroeide afkwastwand in schilders werkplaats drie generaties Mensink
vlot van eigenaar gewisseld……..

DENEKAMP - Nauwelijks had Aart-Jan Smit uit Oldenzaal in de DV. laten weten een misschien wel uniek ‘schilderij’ in de aanbieding te hebben, of er meldde zich meteen al een gegadigde voor overname. Het gaat hierbij om, zoals in de eerdere editie beschreven, een stuk wand uit de vroegere werkplaats van het huisschilders geslacht Mensink aan de Lange Voor. Drie generaties Mensink streken op dat wandgedeelte hun verfkwasten af, waardoor er in de loop van misschien wel een eeuw een dikke, maar kleurrijke verflaag op ontstond.

Aart-Jan Smit (l..) overhandigde het kunstwerk aan André Borggreve die al in het bezit was van een eenzelfde, maar dan veel kleiner uit hetzelfde ‘atelier Mensink’

Aart-Jan Smit Smit zag er een fraai kunstwerk in en wist dat wandgedeelte midden jaren zeventig in zijn bezit te krijgen en hing het als een soort schilderij aan de wand in zijn woning. Ook na zijn verhuizing naar Oldenzaal. Navraag naar de historie van de drie generaties Mensink bracht ons in contact met André Borggreve. Hij was tot zijn pensionering in 2011 ruim veertig jaar in dienst van de derde generatie Mensink, namelijk Jan Mensink (III).

Vele jaren streek ook André zijn verfkwasten af aan de betreffende wand. “Ja, maar we deden dat ook op de voorkant van een lade in de werkbank en die voorkant heb ik bij mijn pensionering meegekregen als aandenken die hangt nu bij mij thuis aan de muur (zie foto)!” Dus ook hij zag hoe zo’n ‘afkwast-gedeelte’ door de vele jaren heen tot een waar kunstwerk uitgroeide Toen hij dan ook door ons gevraagd werd om enige informatie over de ‘generaties Mensink’ en daar vervolgens in dit weekblad over las, was hij meteen geïnteresseerd in de overname er van.

Hij nam contact met Aart-Jan Smit op en in een mum van tijd was de overhandiging een feit. Die vond zaterdagmorgen plaats en uiteraard werden we uitgenodigd daarbij aanwezig te zijn. Vandaar ook bijgeplaatste foto. André en Rita Borggreve beschouwen hun nieuwe aanwinst, net als de eerste eigenaar, als een ‘brok Denekamp historie’ dat ze niet gaan verkopen, dat in Denekamp moet blijven. Mogelijk dat ze het daarom later willen schenken aan een instelling of stichting in Denekamp die zich met die historie bezig houdt. Voor hen nu een tweede uniek kunstwerk uit ‘atelier Mensink’.

Tekst/foto: PBJ