Algemeen

Toplassers Canisius succesvol bij laswedstrijd te Groningen

TUBBERGEN / GEESTEREN / WEERSELO - De laatste weken hebben Duke Timmerhuis uit Geesteren en Jurre Sein uit Weerselo de nodige uren in de lascabine doorgebracht. Na een goede voorbereiding gingen de jongens uit 4 vmbo vol moed op 9 maart naar Groningen voor deelname aan de regionale kampioenschappen MAG lassen voor het vmbo regio Noord. 

Na ontvangst en opening door mevrouw Olgers, productmanager onderwijs van het NIL, was er voor iedere deelnemer voldoende tijd voor het inlassen. Gedurende een half uur konden de kandidaten vertrouwd raken met het aan hun toegekende lasapparaat. Voor deze wedstrijd moesten ze het bekende ‘poppetje’ lassen met een MAG machine, dit in een tijdsbestek van anderhalf uur. Uiteraard werd er door examinatoren van het NIL (Nederlands Instituut Lastechniek) toezicht gehouden tijdens de wedstrijd en ook waren zij de beoordelaars van de gelaste werkstukken.

Alle werkstukken worden uitsluitend visueel en door te meten beoordeeld conform de NEN-EN-ISO 5817. Visueel onderzoek geeft zes cijfers.

1. Tweemaal cijfer 5 of eenmaal cijfer 4 is toegestaan, en de som van de 6 cijfers is meer dan 36.

2. De som van willekeurig twee cijfers gecombineerd is steeds tenminste tien (10).

Als hieraan voldaan wordt, zijn de kandidaten geslaagd voor het praktijkcertificaat MAG lassen niveau 1 en hebben ze recht op een gratis theorie-examen binnen 2 jaar. Halen ze dat, dan wordt het certificaat omgezet in het diploma MAG lassen niveau 1.

De uitslag

Er is bijzonder goed gelast door alle 20 deelnemers en trots werd er door mevrouw Olgers meegedeeld dat iedere kandidaat het praktijkcertificaat heeft gehaald. Dit maakte veel indruk op haar. Allemaal toplassers dus.

Daarnaast was het werkstuk van Jurre net even iets beter gelast dan dat van de anderen en daarmee heeft hij een prachtige tweede plaats in de wacht gesleept! Hij mag zich tweede beste MAG lasser vmbo regio Noord-Nederland noemen.

Jurre en Duke, namens Canisius gefeliciteerd met het behaalde resultaat! Canisius bedankt Klaas metaal, Kamphuis Landbouwmechanisatie Constructie, Krola, Tasche Staalbouw en Vennegoor Kleinmetaal voor hun begeleiding aan deze jongens bij het keuzevak ‘booglasprocessen’. Mogelijk gemaakt door STO - baanbrekend leren - leerbedrijven en hybride instructeurs. En natuurlijk ook dank aan Wim Benerink voor de begeleiding op school.