Algemeen

Tijd voor een feestelijke opening van het kantoorpand in de voormalige pastorie

Borne - De eerste gesprekken vonden plaats begin 2019, maar in maart 2020 werd de laatste handtekening gezet en kwam dit Rijksmonument in handen van Frank Exterkate, Machiel Hogeterp en Rob Meulenkamp. Vanaf maart 2020 kreeg de Pastorie daarmee een nieuwe bestemming: een kantoorpand. Na een tijd van slopen, restaureren en weer opbouwen zijn, met oog voor detail, de oude woonruimtes omgetoverd tot comfortabele kantoren. Veel van de authentieke elementen zijn bewaard gebleven zoals onder andere de glas in lood ramen, de paneeldeuren, houten gebinten en de ornamenten op het plafond. Aangezien de Pastorie een Rijksmonument is, keken de gemeente en Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed mee.

In het kantoorpand vind je naast de bedrijven van de eigenaren een diversiteit aan zelfstandigen. Van een architect tot een grafisch vormgever, van een letselschade expert tot een HR-adviseur: binnen de Pastorie zijn ze inmiddels van alle markten thuis. Nog voordat het gebouw klaar was, waren de kantoren al verhuurd en er is inmiddels een lange wachtlijst van gegadigden die zich hier graag hadden gevestigd. ‘Dat het zo snel zou gaan, hadden we ook niet helemaal verwacht. Toch is het ook niet zo gek, zo´n monumentaal pand is een prachtige plek om te werken. En daarnaast ook nog eens hartje centrum met eigen parkeergelegenheid’ meldt Exterkate trots.

Afgelopen week kwam het kerkelijk bestuur nog voor één keer richting de Pastorie voor hun maandelijkse vergadering. Tijdens deze symbolische overdracht ontving Exterkate uit handen van Pastoor Jurgen Jansen namens het kerkelijk bestuur een prachtig icoon van de Heilige Stephanus. ‘Deze gaat sowieso een mooi plekje krijgen in ons pand. Een eer om te ontvangen, maar ook zeker een eer om op deze voormalige geestelijke grond met nieuwe energie aan de slag te gaan’.

Door corona was het niet eerder mogelijk om het pand feestelijk te openen, maar op zaterdag 23 april is het eindelijk zover. In de ochtend zijn belangstellenden van harte welkom om het kantoorpand van binnen te bezichtigen. Van 11:00 tot 13:00 uur houden eigenaren en huurders Open Huis. ’s Middags zal tijdens een besloten feest het pand feestelijk worden geopend door burgemeester Jan Pierik. De Pastorie is te vinden aan Stationsstraat 1 in Borne. Meer informatie over de huidige invulling van de Pastorie is te vinden op www.pastorieborne.nl