Algemeen

Tienjarig Double6 jubileert met concert

Tekst door Peter van der Molen

BORNE - Met een jubileumconcert in het Kulturhus hoopt het gitaarduo Double6 op zaterdag 25 juni haar tienjarig bestaan te vieren. Om dat luid en duidelijk kenbaar te maken, is daarbij de ondersteuning van acht andere musici uit de regio ingeroepen. De verschillende mogelijkheden van percussion zullen daarbij nadrukkelijk worden benut als de beste covers van de afgelopen tien jaar worden uitgevoerd. Uiteraard allemaal akoestisch.

Paul Homan en Rudi Oude Vrielink kenden elkaar al een tijdje toen zij in 2012 besloten samen als Double6 te gaan optreden. ‘Wij speelden al een tijdje samen in de band Blind Noise’, kan Paul zich herinneren. ‘Dat was een vijfmans band. Toen dat stopte, hadden wij elkaar snel gevonden, want wij hadden dezelfde ideeën over de muziek die wij graag wilden maken en tussen de bedrijven door ook al deden. Onze voorkeur gaat namelijk uit naar akoestische gitaarmuziek. Dus geen elektronische toestanden.' Die overeenstemming bestond ook met betrekking tot het te spelen repertoire. ‘Je zou dat onder de noemer Top 2000 kunnen samenvatten’, licht Rudi toe. ‘Door het gebruik van akoestische gitaren krijgt dat een andere dimensie. Dat spreekt ons maar ook ons publiek aan.’‘Top 2000 repertoire’ is een ruim begrip. Te denken valt aan muziek van Simon and Garfunkel, Racoon, Golden Earring, The Bee Gees, maar ook aan Boudewijn de Groot en meer recent Danny Vera. Dat zijn hit Roller Coaster ook op akoestische gitaren heel herkenbaar en goed te pruimen is, bewijzen Rudi en Paul geroutineerd. Uitvoerende artiesten waren tijdens corona gedwongen werkloos en dat zou bij Rudi en Paul niet anders geweest zijn als zij niet op een achteraf zeer geslaagd idee waren gekomen: Wandelconcerten!

‘Belangstellenden konden zich opgeven voor bijvoorbeeld een wandeling in het Buurserzand of landgoed Twickel. Daar gingen wij dan samen met 20 – 40 deelnemers een eindje wandelen en maakten wij op de mooiste plekjes stops om wat nummers te spelen’, legt Rudi uit. ‘De deelnemers genoten van zo’n wandeling, inclusief hapjes en drankjes. Dat is ook het voordeel van akoestische gitaren; je kunt er overal mee spelen’.

Double6 heeft niet over belangstelling te klagen en wordt regelmatig gevraagd voor het opluisteren van feestjes of koopzondagen, voor een optreden in een café en zelfs bij de opening van de pastorie. Bijzonder was de deelname ‘s avonds aan het project ‘Verbonden in licht’ dat zich op het kerkhof afspeelde. In Hertme behoorde Double6 tot de deelnemers aan Percussion Live in het Openluchttheater. ‘In november wordt dat opnieuw uitgevoerd, maar is dan zo groot dat er wordt uitgeweken naar het concertgebouw in Hengelo en wij horen er dan ook weer bij’, kondigt Paul aan. ‘Wij zijn overigens niet alleen op uitnodigingen aangewezen. Soms organiseren wij zelf ook wel wat. Onlangs hebben wij nog een concert in de Oude Kerk georganiseerd. Wij zijn wel gebonden aan de avonden en weekeinden, want wij hebben ook gewoon een baan. Daar verdienen wij onze boterham mee en zijn dus niet van de muziek afhankelijk. Daarom kunnen wij ook in voorkomende gevallen heel maatschappelijk werken. Dat geeft ons naast het musiceren extra voldoening’. Voor het jubileumconcert wordt al volop geoefend met de gastmusici. Niets wordt aan het toeval overgelaten, want het concert moet een musical hoogtepunt in de carrière van Rudi en Paul worden. De kaarten voor dat concert zijn al in de voorverkoop beschikbaar.