Algemeen

Tiende keer expositie Historische Kring Hellendoorn Nijverdal in De Smidse

NIJVERDAL – Zaterdag 27 augustus om 11.00 uur wordt de jaarlijkse expositie van de Historische Kring Hellendoorn Nijverdal in De Smidse aan het Hoge Dijkje 4a geopend door de wethouder van cultuur van de gemeente Hellendoorn, Peter Lage Venterink. De expositie is dagelijks gratis te bezoeken; op werkdagen van 13.00 tot 17.00 uur en zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur. De laatste mogelijkheid is zondag 2 oktober.

Bij dit tweede lustrum wordt speciale aandacht besteed aan 't Rooie Dorp (de Wilhelminawijk) en de De Joncheerelaan. Over deze omgeving valt heel wat wetenswaardigs te vertellen. Over het ontstaan, de straatnamen en de bedrijven die er vroeger gevestigd waren. Al deze informatie staat uitvoerig beschreven in het boekje over de expositie dat eveneens gratis verkrijgbaar is.

Iets andere opzet

Wie eerder wel eens een tentoonstelling van de Historische Kring bezocht heeft, herinnert zich misschien de lange fotowanden. Dit keer staan er zeven rekken/panelen waar de foto's op komen en bezoekers rondom heen kunnen lopen, wat speelser en minder statisch oogt. De organisatie meldt dat de rekken door Joop van Keulen beschikbaar zijn gesteld en dat twee werknemers van het bedrijf ze gebracht en in elkaar gezet hebben. Verder is men ook blij met de nieuwe laptop voor de films die aangeschaft is met een bijdrage uit het Dorpsbudget.

Foto's van vroeger en nu

Zoals gewoonlijk worden foto's (driehonderd) van de oude situatie en die heden ten dage getoond. Ook zijn er weer de groeps- en klassefoto's. Ze trekken altijd de aandacht van bezoekers, omdat die soms zichzelf of andere bekenden op de foto's ontdekken. Aan bezoekers wordt gevraagd wie ze op de foto's herkennen en of ze eventueel weten door wie en wanneer de foto is gemaakt. Doorlopend worden er verschillende films met beelden van vroeger vertoond.

Lezingen

Tijdens de duur van de expositie worden vijf lezingen gehouden; vier keer op zondagmiddag (14.30 uur) en een keer op dinsdagmiddag (14.30 uur). Op 28 augustus spreekt Herman Kampman over 't Rooie Dorp; 6 september vertelt Ruth Samuel over haar boek 'Land van vele Bruggen'; 11 september komt Gerard Ekelenkamp spreken over de Mona Lisa en de hand van God; 18 september geeft Wilma Paalman een lezing getiteld Wateroverlast en Watertekort en als laatste spreekt Cor Kolthof op 25 september over de Sixties in Nijverdal.

Gratis en te koop

Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk, ook de koffie en de thee (met arretjescake) zijn gratis. Maar wel is de vereniging heel blij met een vrije gift van de bezoekers. Net als altijd zijn er weer historische boeken en uitgaven van 'n Boaken te koop.