Algemeen

Elfjarige Wierdenaar doneert aan Stichting Haarwensen

Thomas Sleumer zit na 3,5 jaar 'sparen' weer in kappersstoel voor goede doel

WIERDEN – De elfjarige Thomas Sleumer uit Wierden is 3,5 jaar lang niet naar de kapper geweest. Zijn blonde haren reikten tot ver over zijn schouders, maar vorige week woensdag ging de schaar er dan toch echt in. Kapper Laurent Goossen, van de gelijknamige kapsalon aan de Nijverdalsestraat in de Wierdense winkelkern, kreeg de eer om de haren te vlechten en de twee staartjes er vervolgens af te knippen. Reden: Thomas doneert zijn haar aan Stichting Haarwensen.

Engelengeduld en doorzettingsvermogen waren er voor nodig, maar vorige week was er dan eindelijk het moment suprême. De goudgele lokken waren lang genoeg voor donatie aan het goede doel, Stichting Haarwensen. De reden voor Thomas om vanaf z'n achtste levensjaar niet meer naar de kapper te gaan ligt in familiare sfeer. Zijn oma overleed vijf jaar geleden aan de gevolgen van kanker en niet lang daarna werd ook een oom getroffen door deze ziekte, al wist hij wel te overleven. Beiden werden echter wel kaal als gevolg van de chemotherapie en dat maakte indruk op de jonge Wierdenaar. Nadat hij op school via een spreekbeurt van Stichting Haarwensen hoorde, besloot hij zelf om zijn haar te laten staan voor donatie.

“Dat was niet altijd even makkelijk”, weten zijn ouders Wilbert en Linda Sleumer. “Op school werd hij geregeld voor meisje uitgemaakt en bovendien ook gepest vanwege zijn lange haar. Ook op andere plaatsen werd hij geregeld aangesproken als meisje en dat maakte het allemaal wel moeilijk.”

Ondanks die soms lastige tegenslagen zette de jonge Wierdenaar door, waardoor hij afgelopen week zijn haar kon doneren waardoor het gebruikt kan worden voor het maken van een pruik. “Dankzij zijn wilskracht en het doel wat hij voor ogen heeft, heeft Thomas het vol weten te houden. Hij wil een ander kind, dat zijn of haar haren heeft verloren wegens ziekte, weer gelukkig maken met een haarstukje dat is gemaakt van zijn haar”, aldus zijn ouders.

De inmiddels gekortwiekte Thomas hoopt zelf dat de iedereen nu inziet dat het heel normaal is dat ook jongens met langer haar rondlopen en dat er te vaak te snel wordt geoordeeld.