Algemeen

Theaterhotel Almelo is eindelijk weer open voor publiek
Het theater is meer dan een jaar gesloten geweest, maar dit seizoen
kan het publiek weer genieten van 100 voorstellingen

ALMELO - De kop is er af, de eerste voorstellingen zijn inmiddels geweest. Theaterhotel-directeur Esther Hammink is dolblij dat het theater weer open is. “Het was heel spannend, we waren best een beetje zenuwachtig voor de eerste voorstellingen. Het heeft toch 1,5 jaar stil gestaan. Gelukkig verliep alles soepel. De mensen hadden er zin in, waren écht weer toe aan een heerlijke theateravond uit. We kijken terug op een mooie start van het seizoen.”

Een seizoen met maar liefst honderd voorstellingen op de agenda. Door corona zijn vorig seizoen nagenoeg alle voorstellingen niet doorgegaan. Welk effect heeft dit op het programma van dit seizoen gehad? “We hebben flink gepuzzeld, maar dat zijn we wel gewend als het om de programmering gaat”, vertelt Esther met een glimlach. “Veel voorstellingen hebben we door kunnen schuiven naar dit seizoen. Maar er zijn ook nieuwe producties bij gekomen en andere voorstellingen zijn afgevallen, omdat ze niet meer gaan spelen. Tot op het laatst was er veel onzekerheid, ook omdat niet duidelijk was wat wel of niet zou mogen en kunnen. Maar gelukkig is het goed gekomen. Met als resultaat een mooi, gevarieerd programma waar we trots op kunnen zijn.”

Grote en nieuwe namen

En zoals we bij het Theaterhotel Almelo kunnen verwachten is het aanbod groot. Van cabaret, concerten en ballet tot toneel, musicals en familievoorstellingen. “We zijn blij dat we weer grote namen naar Almelo hebben kunnen halen, maar geven ook ruimte aan talent dat de afgelopen jaren in kleinere zalen heeft gestaan en nu de stap maakt naar onze grote zaal. Er zit voor iedereen wat tussen, dat is altijd mijn uitgangspunt. En of dat gelukt is, zal de praktijk uiteraard weer moeten uitwijzen.”

Op het Almelose podium staan onder meer Herman van Veen, Rolf Sanchez, Crazy Pianos en Waylon. Grote musicals, als Titanic en Hij Gelooft in Mij, worden meerdere avonden opgevoerd. Voor de jonge theaterbezoekers zijn er Juf Roos, Bumba en astronaut André Kuipers. 

Mini-magazine

In voorgaande jaren werd in een bomvolle zaal het nieuwe magazine, en daarmee ook de artiesten voor het komende theaterseizoen, gepresenteerd aan het publiek. Door de toen geldende maatregelen was dat dit voorjaar niet mogelijk. Esther: “Het is altijd spannend om het nieuwe programma te presenteren. Dit jaar ging het gefaseerd en alleen online, maar de eerste reacties zijn gelukkig weer heel enthousiast. Sommige mensen missen toch ons theatermagazine, dus daarom komt er nu ook een mini-magazine aan. Waar ook meteen ons hele kerstprogramma in staat, want daar is ook veel vraag naar. Zo bedienen we iedereen weer op hun wenken.” 

Waar Hammink zelf het meest naar uitkijkt? “Ik vind dat altijd een lastige vraag. Vooral omdat de programmering niet om mijn wensen gaat, maar juist om die van de stad, van onze omgeving. Ik programmeer niet voor mezelf, maar voor anderen. Mijn eigen smaak is heel divers, maar ik kijk vooral naar de interactie tussen het publiek en het toneel. Als dat werkt, dan geniet ik. Ik ben dan ook oprecht erg blij met het hele programma. Van Simone Kleinsma tot Rolf Sanchez en van Ton Kas tot Andre Kuipers (speciaal voor de jeugd), maar ook producties als VIS of Michael Pilarzcyk wat weer echt iets nieuws in het theater is. En uiteraard ben ik ook super trots op een aantal grote producties die ik exclusief voor de regio mag aanbieden. Dat zijn grote musicals als ‘Zij gelooft in mij’ en de ‘Titanic’, maar ook de cultmusical De Rocky Horror Show waarin diversiteit en vrije seksualiteit centraal staat. En het is ook nog eens steengoed en hilarisch. Kortom, het wordt weer genieten in ons theater.”