Algemeen

Textielcafé Almelo
Op zoek naar verhalen uit de textiel van toen

ALMELO - Welke herinneringen heeft u aan de plaatselijke textielfabriek? Heeft u er zelf gewerkt en bent u benieuwd naar de verhalen van toen?  Twentehoes/Overijsselacademie organiseert op zaterdag 20 november a.s. samen met het Stedelijk Museum Almelo en Bibliotheek Almelo een Textielcafé om de verhalen over de verdwenen textielindustrie van Almelo op te halen en te delen.

Het Textielcafé Almelo wordt op zaterdag 20 november gehouden in de Bibliotheek Almelo. Aanvang is om 14.00 uur met inloop vanaf 13.30 uur. De toegang is gratis.

Het programma bestaat uit twee onderdelen. In het eerste gedeelte worden gasten geïnterviewd over hun herinneringen aan de lokale textielindustrie. De gasten zijn Henk Sasbrink, voormalig getouwbaas bij Van Heek Scholco; Mustafa Kesin, voormalig medewerker/monteur bij Nijverdal-Ten Cate in Almelo en Michiel Bendien, nazaat van de Bendien’s Confectiefabrieken. 

Na de talkshow is er gelegenheid voor bezoekers om met elkaar verhalen uit te wisselen over de textiel van toen. U heeft mogelijk ook in de Almelose textielindustrie gewerkt als wever, directeur, personeelschef of secretaresse, of mogelijk heeft u op een andere manier met de Almelose Textielindustrie van doen gehad. Wij nodigen u van harte uit om uw verhalen met de andere bezoekers te delen.

Medewerkers van Twentehoes/Overijsselacademie zijn aanwezig om de verhalen te inventariseren. De bedoeling is om de oogst van dit ‘oral history-project’ te gebruiken voor een zesdelige podcastserie over de verdwenen textielindustrie en een publicatie over het fabrieksleven van vroeger.

Heeft u nog spullen uit de tijd dat u gewerkt heeft in de Almelose textielindustrie? Neemt u ze alstublieft mee om daarover te vertellen.

Het Textielcafé Almelo is onderdeel van het Textiel Festival Twente, dat zes musea in Twente, waaronder het Stedelijk Museum Almelo, dit jaar organiseren met tal van activiteiten. In Borne, Rijssen, Oldenzaal , Hengelo en Enschede worden

ook Textielcafés georganiseerd.