Algemeen

Temmo Koopmans wint NK IAME en mag naar het WK in Le Mans

NIJVERDAL / GENK – De elfjarige Temmo Koopmans uit Nijverdal, die uitkomt voor SignMind Racing in de IAME Mini-klasse, sleepte op spectaculaire wijze de titel in het Nederlands Kampioenschap binnen. Daarnaast kreeg hij op het Belgische circuit van Genk zijn felbegeerde ticket voor het WK in Le Mans in zijn handen gedrukt. “Het voelt heel erg vet om Nederlands kampioen te zijn”, vertelde een opgeluchte Temmo in het Parce Ferme van het circuit. “We hebben hier natuurlijk het hele jaar voor gewerkt en het is heel mooi om het zo af te kunnen sluiten.”

 

Voordat Temmo aan dat weekend begon stond hij al aan de leiding van het NK-kampioenschap. “Ik had een paar puntjes voorsprong, maar ik had niet heel veel marge.” Koopmans wist al dat dit een belangrijk weekend zou gaan worden voor hem. Zeker omdat de absolute top van de Benelux ook aan de start zou verschijnen, kreeg hij een extra moeilijke klus. Daarom moest zijn voorbereiding optimaal zijn: “Ik heb woensdag nog getraind, maar ook de weken hiervoor heb ik veel gereden. Alle trainingen gingen wel goed. De kart voelde goed aan en ik heb met gelukkig wel goed voor kunnen bereiden.”

Volgens de jonge coureur ging de kwalificatie niet helemaal naar wens, desondanks noteerde hij toch de achtste tijd: “De kwalificatie was niet optimaal, omdat we op het verkeerde moment naar buiten gingen had ik geen slipstream. Als ik die wel had gehad had ik makkelijk in de top vijf kunnen staan.”

In de eerste heat ging het al meteen mis voor de jonge coureur uit Nijverdal. Bij de start was het volgens Temmo enorm chaotisch en werd hij in de ronde getikt. Hij viel helemaal terug naar achteren, maar haalde al zijn kwaliteiten uit de kast en haalde nog snel zes andere karts in.

De daaropvolgende race mocht Temmo wederom vanaf de achtste positie starten, hij reed een solide race en mocht niet onnodig veel risico nemen. Dat deed de coureur van BabyRace dan ook niet, hij passeerde de eindstreep uiteindelijk als elfde. Zo ging hij de finale in vanaf P17 na twee heats. Nu moest hij vechten! Zijn NK-titel kwam ook in gevaar.

“Het was best wel naar allemaal in de laatste race. Omdat ik die problemen had in de eerste race moest ik achteraan starten in de laatste race. Ik stond gelukkig wel aan de binnenkant, en ik wist dat ik echt goed gas moest geven om bij de top tien in de buurt te komen. Het gevoel was echt nu of nooit. Ik moest goed mijn banden opwarmen en ik wist dat ik niets te verliezen had omdat ik toch al achteraan stond. Ik wist dat als de start goed was en ik wat plekjes kon winnen, dat het goed zou komen.”

Koopmans reed de erg sterk en liet zich niet gek maken door de druk die op zijn schouder stond. “Toen ik over de streep kwam checkte ik als eerste of ik geen klikbumper had, gelukkig heb ik die niet. Toen keek ik naar de tribune en zag ik mijn vader en moeder juichen, toen wist ik zeker dat ik Nederlands Kampioen was.”

Ook zijn monteur en coach Jowi van den Bosch hield het niet meer op de monteursbrug: “Voordat de laatste race begon, zei ik gewoon dat hij er goed voor moest gaan zitten en flink moest gaan stampen, of hij nu de titel haalde of niet, hij moest er gewoon goed voor gaan zitten. Volgens mij had ik echt een hartslag van boven die 200 toen hij begon te vechten.” Niet alleen voor Temmo was het een druk en beladen weekend, maar ook Jowi had het niet gemakkelijk: “Na de eerste race had Temmo eigenlijk de hoop op de titel al opgegeven. Dan is het mijn taak om hem te coachen!”

De opluchting was van beide gezichten af te lezen. Nu moet Temmo zich gaan opmaken voor het Wereld Kampioenschap, gelukkig heeft het jonge talent al de nodige ervaring op dit gebied: “Vorig jaar ben ik ook al naar het WK geweest”, vertelde de opgeluchte Koopmans. “Dat was toen in Adria en nu mag ik naar Le Mans. Vorig jaar had ik natuurlijk nog geen ervaring en nu ben ik alweer een stapje verder. Ik hoop dat ik de finale kan halen, maar daar zijn we nog lang niet. We zijn van plan om naar Le Mans te gaan om daar wat te trainen.”

Ik wil graag mijn moeder bedanken die elke week met mij gaat trainen, Jowi, en Bjorn bedanken voor al het harde werk en de ondersteuning, daarnaast natuurlijk mijn vader en Bas Harting voor de tips Bilal Durmaz van PLAN Nijverdal die er voor zorgt dat ik fit en sterk blijf en natuurlijk mijn team en de sponsoren LS Systems bv en Access Planner.com.

Wel zoekt Temmo nog ondersteuning voor de week naar de grootste krachtmeting van het jaar voor IAME-rijders. Wie helpt de snelle racer uit Nijverdal op weg naar het WK in Le Mans?