Algemeen

Stichting Maatschappelijk Vastgoed Langeveen vraagt mening van inwoners

LANGEVEEN - De komende weken wil de stichting Maatschappelijk Vastgoed graag de mening van de inwoners van Langeveen en Bruinehaar ontvangen over de toekomst van de verschillende gebouwen in het dorp. De input van de inwoners wordt gebruikt voor de keuze tussen de verschillende opties die op tafel liggen. De stichting houdt zich bezig met het vernieuwen, herbouwen en toekomstbestendig maken van gemeenschappelijke gebouwen in Langeveen. “We staan in Langeveen voor een unieke kans. Al het maatschappelijke vastgoed in het dorp is aan vervanging toe”, aldus bestuurslid Connie Hemmes.

De sportaccommodaties zijn verouderd, de school en De Gaarf voldoen niet meer aan de moderne eisen. Daarnaast heeft het bisdom aangegeven de kerk aan de eredienst te willen onttrekken. Stichting Maatschappelijk Vastgoed Langeveen ziet hierin een uitgelezen kans om te kijken of de krachten kunnen worden gebundeld om zoveel mogelijk faciliteiten voor de inwoners van Langeveen en Bruinehaar te vernieuwen en te behouden.

Opties

Er zijn hiervoor een aantal opties uitgewerkt. Deze staan afgebeeld op het enquêteformulier de inwoners van Langeveen en Bruinehaar deze week ontvangen.  Connie Hemmes legt de opties uit: “Bij situatie 1a maken we gebruik van de huidige functies van de terreinen. Hierbij blijft de binnensport en educatie op de huidige locatie van de Mariaschool en De Gaarf. Voor de buitensport wordt er een nieuw gebouw gemaakt op het trainingsveld met een kantine die uitkijkt op de velden. Bij situatie 1b komt er een nieuw gebouw tussen het eerste en tweede voetbalveld. De accommodatie is voor de binnen- en buitensport. Hierbij blijft onderwijs op de huidige locatie en komt daar ook ruimte vrij voor iets nieuws.

In situatie 2 is er een verzameling van het maatschappelijk vastgoed op het tweede voetbalveld, met zowel school als sportruimte. Het terrein rondom de school kan een nieuwe bestemming krijgen. Bij situatie 3 komt er een nieuw gebouw in de directe omgeving van Café - Restaurant Waaijer. Dat gebouw is voor alle sportactiviteiten. Hierbij blijft de school op de huidige locatie.”

Kerk

In alle bovengenoemde opties behoudt de kerk de functie voor geloofsbeleving en cultuur. “We willen zorgen dat de kerk en de omliggende gebouwen toegankelijk blijven voor de inwoners van Langeveen en Bruinehaar. In eerste instantie zo lang mogelijk met behoud van de eredienst, maar ook daarna als er geen eredienst meer mogelijk zou zijn. Door de kerk in onze plannen te betrekken, willen we voorkomen dat de kerk in commerciële handen valt. De gemeente en provincie hebben ons ook uitdrukkelijk verzocht om de kerk bij onze plannen te betrekken”, legt Hemmes uit.

Enquête

Inwoners van Langeveen en Bruinehaar ontvangen de enquête in de week van 29 november in de brievenbus. Ook kunnen zij de vragenlijst online via www.mv-l.nl invullen.

Hemmes: “We hopen dat alle inwoners van zich willen laten horen, zodat we een voorkeurssituatie kunnen kiezen met een groot draagvlak.”

Als er eenmaal een voorkeurssituatie is gekozen, gaat het bestuur met deskundigen aan de slag om te kijken naar de haalbaarheid en financiering. Hierin is in de afgelopen maanden al een begin gemaakt. ,,Daarmee hopen we in 2022 grote stappen te kunnen zetten”, laat het bestuurslid weten. “We gaan onze schouders eronder zetten om dit project zo snel mogelijk te realiseren.”

De enquête kan tot en met 18 december 2021 ingeleverd worden aan de Hardenbergereweg 244 of in de daarvoor bestemde bussen bij De Gaarf, Avia Langeveen en Attent Peddemors. Op die plekken liggen ook flyers voor de mensen die deze niet in de brievenbus hebben ontvangen en toch graag de enquête willen invullen.