Algemeen

Stichting Evenmens laat waardering zien tijdens Week van de Jonge Mantelzorger

ENTER/WIERDEN – In de eerste week van juni is normaliter de jaarlijkse Week van de Jonge Mantelzorger, maar door corona loopt alles dit jaar anders, zo ook dit evenement. Daarom had Stichting Evenmens een actie op poten gezet om samen met de gemeente Wierden alle jonge mantelzorgers even in het zonnetje te te zetten. Consulent jonge mantelzorgers Annelies Slager heeft vorige week bij alle jonge mantelzorgers die geregistreerd staan bij Evenmens een leuke goodiebag gebracht. Wethouder Eric Braamhaar ging naar enkele mantelzorgers mee.

Zo werd een bezoek gebracht aan Roshana. Zij is zeven jaar oud en jonge mantelzorger van haar (alleenstaande) moeder. Haar moeder heeft niet aangeboren hersenletsel (NAH) opgelopen na een ongeluk toen Roshana nog een baby was. Ook bracht Braamhaar een bezoek aan de jonge mantelzorgers Chantal en Melissa Homan. Chantal is negen jaar, Melissa elf en beide zijn jonge mantelzorger van hun oma. Oma woont bij hen in huis en heeft dementie. Alle jonge mantelzorgers waren blij verrast met het bezoek en vonden de verrassing erg leuk! De tassen werden beschikbaar gesteld door de gemeente Wierden en mede mogelijk gemaakt door de Heutink Foundation, Bonvanie, stichting Vang je Droom, Boekhandel Reterink en The Post in het kader van de #flowerboostchallenge.

Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren tot 25 jaar die opgroeien met zorg. Bijvoorbeeld een broer of zus met een chronische ziekte of beperking, een vader of moeder met een psychische ziekte of ernstige verslaving, of een opa of oma die intensieve zorg nodig heeft en in de directe omgeving van het gezin woont. De jongeren en kinderen hebben vaak taken en zorgen die niet passen bij hun leeftijd. Ze maken zich zorgen over de ziekte en het verloop, verrichten doorgaans meer dan hun leeftijdsgenoten huishoudelijke taken, zorgen voor een broertje of zusje, passen op het zieke familielid en bieden emotionele steun. Hiermee lopen de kinderen het risico op overbelasting of missen ze de zorg en aandacht die kinderen in hun groei en ontwikkeling nodig hebben. Ben je of ken je ook een jonge mantelzorger? Neem dan gerust contact op met de consulent jonge mantelzorgers in de gemeente Wierden, Annelies Slager, om zo bijvoorbeeld in contact te komen met andere jonge mantelzorgers. Slager is bereikbaar op 0546 – 898 372 of per email via info@evenmens.nl.