Algemeen

Spelenderwijs techniek op Het Laar: Chocolate challenge en Mad Science

WIERDEN - Voor de leerlingen van basisschool Het Laar in Wierden waren de laatste dagen voor de vakantie een groot feest: zo was er onder andere een chocolate challenge en Mad Science stond met een 'funstation' op het schoolplein.

Mad Science liet alle groepen kennis maken met wetenschap en techniek. Zo liet een 'laborant' de kinderen ervaren hoe statische lading kan zorgen voor bijzondere effecten. Een kleine vandegraaffgenerator werd geactiveerd en lieten de haren van kinderen flink opstijgen.

In de school was het gymlokaal ingericht als technische ruimte, een soort mini-fabriekje, voor de chocolate challenge waarmee M&M's te verdienen waren. Leerlingen konden zo ervaren hoe het werd van een procesoperator er uit ziet. Via een opstelling van drie verschillende machines mochten de kinderen in kleine groepjes een geautomatiseerd systeem testen en uitvoeren. Binnen vijf minuten tijd moesten zo veel mogelijk bakjes met gekleurde balletjes gevuld worden. Via sensoren werden kleuren onderscheiden en aantallen geteld. De machines werden geheel pneumatisch aangedreven.

De Wierdense basisschool heeft techniekonderwijs hoog in het vaandel staan. "We willen kinderen al van jongs af aan kennis laten maken met de mogelijkheden van techniek", vertelt leerkracht Jacqueline Brandes. "Elke vrijdag zijn er technieklessen, gericht op tien verschillende gebieden. Denk aan opdrachtjes via handenarbeid, maar ook technische zaken waarbij er gesoldeerd moet worden of waarbij geprogrammeerd moet worden."

Leerlingen die uitblinken in techniek nemen dan ook al enkele jaren deel aan de WRO (World Robot Olympiad), een wereldwijde competitie waarbij gebruik wordt gemaakt van Lego Mindstorms: programmeren en gebruik maken van sensors en fijngevoelige motoren. "Onze twee deelnemende groepen zijn eerste en tweede geworden bij de WRO!", vertelt Jacqueline enthousiast. "We mogen dan ook deelnemen aan de internationale wedstrijd in Dortmund, in november van dit jaar! En omdat we winnaar zijn van de WRO, zijn we ook uitgenodigd voor de ScienceMakers Awards Bij Fontys in Eindhoven die in september wordt uitgereikt, gaaf toch?!"